În Europa există o țară care crește mai ceva ca Făr Frumos. La propriu. Este vorba despre Islanda, o țară insulară cu totul aparte.
Islanda se află poziționată deasupra a două mari plăci tectonice: placa euroasiatică și placa nord-americană. Pe măsură ce plăcile devin tot mai late, suprafața Islandei crește în fiecare an cu câte 2,5 cm. Deplasarea plăcilor tectonice are loc datorită structurii interne a Pământului. Deplasarea plăcilor tectonice este continuă și ele modelează în permanență Terra.
Plăcile se deplasează în direcții diferite, cu viteze ce variază între 1 și 12 cm/an. De exemplu, placa euro-asiatică se depărtează de cea americană cu 2 cm/an. În același timp, plăcile se reînnoiesc mereu și cresc ca suprafață cu cca 2 km²/an pe tot Globul.
Plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică se întâlnesc în localitatea Thingvellir din Islanda. Turiștii pot vizita locul de întâlnire al celor două plăci făcând o drumeție prin Parcul Național Thingvellir.
Cei mai curajoși dintre aceștia pot chiar să facă scufundări și snorkeling în Silfra, falia dintre plăci. Aici există una dintre cele mai limpezi ape din lume, care provine din Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda.