Care este țara din Europa unde nu există nicio moschee?

22.02.2021
Care este țara din Europa unde nu există nicio moschee?

Grecia este una dintre puținele țări din lume unde nu există nicio mochee. Cu toate că, în regiune, trăiesc peste 200.000 de musulmani, aceștia nu au un lăcaș de cult oficial. Drept urmare, majoritatea dintre ei se roagă în săli improvizate.

De ce în Grecia nu este nicio moschee?

În Atena, capitala Greciei, trăiesc cei mai mulți dintre musulmani. De peste două secole, musulmanii din această țară nu au avut o moschee, fiind nevoiți să improvizeze fel de fel de lăcașuri de cult. În capitala greacă există 80 de locuri de rugăciune, niciuna fiind însă o moschee. Cu toate acestea, patru dintre aceste locuri au fost oficializate ca loc de rugăciune.

În toată această perioadă, musulmanii au ajuns să se roage în apartamente închiriate, garaje subterane sau subsoluri, de cele mai multe ori ferite de ochii grecilor, ascunse în spatele ușilor zăbrelite și draperiilor.

În unele dintre aceste locuri, tinerii musulmani sunt radicalizați, iar în unele cazuri imamii ar incita la ură și la violență. Arestarea recentă a unui imam, în centrul Atenei, reprezintă dovada acestei radicalizări și a promovării discursului urii, spun autoritățile elene, conform unui reportaj al jurnaliștilor italieni de la RaiNews.

Mulți dintre musulmani care au ajuns în Grecia, au venit în urmă valului de refugiați care a pus stăpânire pe Europa, începând cu anul 2015. Printre aceștia se află și persoane extremiste, radicale care, însă, sunt văzuți de liderii comunității musulmane drept „voci izolate”.

Potrivit ultimelor informații, până la sfârșitul anului 2021, în Grecia, va fi construită prima moschee oficială. Construcția va fi una impresionantă și este amplasată în locul unei foste baze militare din Votanikos, iar costurile ridicării ei sunt de aproape 887 de milioane de euro.

Așa arată, în timpul Ramadanului, Moscheea al-Haram din Mecca

Grecia, o țară de creștini ortodocși

Datele oficiale arată că întreaga populație a țării (peste 98%) este crestin-ortodoxă. Crestinismul ortodox este și religia de stat a țării. A doua ramura ca răspandire după ortodoxism se considera catolicismul. Există câteva mii de adepți în rândurile populatiei a câtorva insule din Marea Egee ce au apartinut cândva Republicii Venețiene.

Ce este o moschee?

Moscheea reprezintă un lăcaș de cult pentru religia musulmană. Aici, credincioșii musulmani se roagă și se întrunesc în scopul unor activități de educație religioasă. O moschee este condusă de un imam, acesta fiind liderul spiritual al lăcașului de cult. Tradiția cea mai importantă în religia musulmană este Ramadanul. În această perioadă, toți credincioșii musulmani intră în post și merg foarte des la moschee pentru a se ruga și a îndeplini obiceiurile sfinte.

Cele mai cunoscute moschei din lume sunt următoarele: Al-Masjid al-Haram din Mecca, Moscheea Quba și Al-Masjid al-Nabawi din Medina, apoi, Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, Moscheea Omaiazilor din Damasc etc.

 

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot