Cine nu a auzit de teorema lui Pitagora sau cea a lui Thales? Cine nu a folosit aceste teoreme în ample calcule matematice? Ei bine, da, aceste teoreme sunt supercunoscute și vin în ajutorul celor care au de rezolvat probleme de matematică. Totuși, puțini sunt cei care știu că există și teorema lui Pompeiu, un cunoscut matematician român.
Dimitrie Pompeiu a fost un cunoscut matematician român, profesor la universitățile din Iași, București și Cluj, membru titular al Academiei Române.
Dimitrie Pompeiu s-a născut la Broscăuți în județul Botoșani în anul 1873. Încă de mic, fiul provenit dintr-o familie de țărani era foarte pasionat de cifre și de matematică. În 1898, la vârsta de 25 de ani, obține un concediu plătit și pleacă la Paris, unde își dă Bacalaureatul și se înscrie la Universitate, devenind licențiat în matematici. În anul 1905 și-a susținut teza de doctorat sub conducerea lui Henri Poincaré.
De-a lungul carierie sale, Dimitrie Pompeiu a adus numeroase contribuții în domeniul analizei matematice, teoriei funcțiilor de o variabilă complexă, mecanicii raționale.
Într-o scurtă lucrare publicată în anul 1929, Pompeiu demonstrează că dacă integrala dublă a unei funcții continue în plan are aceeași valoare pe orice pătrat de latură dată, atunci funcția se reduce la o constantă. Aceasta simplă observație a generat una dintre cele mai interesante probleme ale analizei matematice, cunoscută sub denumirea de „problema lui Pompeiu”.
Cea mai cunoscută teoremă a sa este teorema care-i poartă numele. În geometrie, teorema lui Pompeiu este următoarea afirmație: Fie triunghiul echilateral ABC, P un punct al planului ce nu aparține cercului circumscris triunghiului ABC. Atunci PA, PB, PC sunt lungimile laturilor unui triunghi.
Teorema a fost descoperită în anul 1936 cu ajutorul numerelor complexe.
Una dintre cele mai importante artere din nordul Capitalei a devenit de ceva ani bulevardul Dimitrie Pompeiu, strada pe care se află stația de metrou Pipera și zeci de clădiri de birouri. În ultimii ani, strada este extrem de circulată și populată întrucât în această zonă lucrează zeci de mii de oameni.