Satul Racoș este situat jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara. Micuța așezare este foarte cunoscută în România pentru importanța sa geologică. Aici este ultimul loc de pe actualul teritoriu al României unde a erupt cândva un vulcan.
Craterul unui vulcan care a erupt ultima dată cu mii de ani în urmă și coloanele de bazalt din apropiere atrag mulți turiști curioși care vor să descopere un peisaj cum numai în filme se poate vedea. Verdele din canion contrastează cu solul roșu ruginit, aducând cu imagini de pe Marte surprinse de roverul Perseverance, mai degrabă decât un eveniment natural.
Istoria satului Racoș datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, iar cea mai veche mărturie a trecutului său sunt ruinele castelului medieval Sukosd-Bethlen. Castelul a fost restaurat, însă nu în totalitate și cu toate acestea se poate vizita cu ajutorul unui localnic care locuiește chiar peste drum de monument.
Coloanele de bazalt, înalte de 10-15 metri și vechi de peste 1 milion de ani și craterul milenar sunt principalele atracții ale satului. Ambele peisaje sunt rezultatul activității vulcanice care a avut loc în Carpații Orientali, ultimele erupții având loc în urmă cu 10.000 de ani.
După o plimbare pe jos de 30-40 minute prin micul sătuc, se pot găsi coloanele și craterul. De asemenea, se poate ajunge și cu mașina, fiind o parcare imensă chiar lângă casa de bilete.
Acestea nu sunt singurele surprize din această regiune. Zonele bazaltice au fost exploatate pentru o perioadă, dar de când a fost abandonată, fosta carieră s-a umplut cu apă turcoaz vibrantă, adăugând un alt aspect acestui peisaj pitoresc.
Un lac turcoaz, Lacul de Smarald, s-a format în fosta carieră de bazalt și se află la doar câteva minute distanță. În jurul lacului, culoarea predominantă a solului este roșu, motiv pentru care verdele lacului este și mai evident.
O atracție naturală unică din Transilvania, peisajul vulcanic din Racoș oferă o imagine spectaculoasă ce-i lasă fără grai pe cei care ajung în această zonă. Acestea sunt cu atât mai speciale într-un ținut în care bisericile fortificate sunt de obicei principalele atracții.
Foto: Facebook