Care persoane nu sunt obligate să poarte centura de siguranță?
Centura de siguranță este una dintre cele mai bune protecții ale noastre într-un accident de mașină. De fapt, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, „utilizarea centurii de siguranță este cel mai eficient mod de a salva vieți și de a reduce rănile în accidente”.
În timpul deplasării pe drumurile publice, șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță. În caz contrar, aceștia riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare atunci când este vorba despre șofer.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art. 36 că toți pasagerii care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate trebuie să le poarte în timpul circulației pe drumurile publice.
Persoanele care încalcă această prevedere legală pot primi o amendă ce poate varia între 460 și 690 de lei și, în cazul persoanei aflate la volan, riscă 2 sau 3 puncte penalizare. În prezent, un punct-amendă este de 230 lei și este calculat ca 10% din salariul minim brut pe economie a cărui valoare este acum de 2.300 de lei.
Care persoane nu sunt obligate să poarte centura de siguranță?
Totuși, conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, există și unele situații în care purtarea centurii de siguranță nu este obligatorie.
- șoferii care staționează;
- șoferii care execută manevra de mers înapoi;
- femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
- conducătorii auto care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu este indicat să o poarte); aceste persoane trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
Puțini sunt șoferii care știu care este diferența dintre oprire și staționare. Tu știi?
Foto: Pexels.com