Care sunt avantajele lucratului la stat?
De ani buni există un conflict tacit între cei care lucrează în mediul privat și cei care lucrează la stat. Mediul de lucru este o alegere a celui ce se angajează, dar există diferențe majore între joburile de la stat și cele din mediul privat. Totuși, care sunt avantajele lucratului la stat?
Câți români lucrează în privat?
Cifrele arată că numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în ianuarie 2021, de 1.249.283, notează wall-street.ro. De celalată parte, în mediul privat activează 4,5 milioane de persoane.
Ce avantaje ai dacă lucrezi la stat?
Principalul avantaj al lucrului la stat este programul. De obicei, angajatii din institutiile publice au un program de lucru fix, spre deosebire de cei din mediul privat care petrec multe ore peste program încercând să-și împlinească task-urile. În multe cazuri, orele suplimentare nici măcar nu sunt plătite în plus.
Un alt avantaj este acela că restructurările de la stat sunt mult mai rare decât cele din mediul privat. În plus, procesul prin care un angajat la stat poate fi dat afară este mult mai dificil. Dacă, totuși, se întâmplă acest lucru, de obicei, cei dați afară, câștigă ulterior în instanță și angajatorul este obligat să-i plătească salariile din urmă.
Pe lângă siguranța locului de muncă, bugetarii se bucură și de salarii nemicșorate într-o perioadă de criză, când în toate domeniile se fac tăieri. În plus, la stat, în multe dintre instituții, se ține cont de vechimea angajatului. Sporul de vechime se acordă în funcție de vechimea în muncă, de minimum trei ani și indexată cu valori suplimentare, în funcție de anii de muncă acumulați.
Bugetarii pot beneficia de zile libere în plus, pe lângă cele stabilite prin lege, atunci când Guvernul hotaraste să lege anumite zile libere de zilele de week-end.
Mai mult, ritmul de lucru la stat este mult mai lent. Totuși, asta nu înseamnă că responsabilitățile pot fi amânate sau ignorate.
Foto: ro.wikipedia.org