Ca populație, Europa este al treilea continent după Asia și Africa, este compusă din peninsulele Eurasiei care se proiectează spre vest (marea masă terestră pe care o împarte cu Asia) și ocupă aproape o cincisprezecime din suprafața totală a lumii.
Este mărginit la nord cu Oceanul Arctic, la vest cu Oceanul Atlantic, iar la sud (vest la est) cu Marea Mediterană, Marea Neagră, Depresiunea Kuma-Manych și Marea Caspică.
Limita estică a continentului (de la nord la sud) se întinde de-a lungul Munților Ural și apoi aproximativ sud-vest de-a lungul râului Emba (Zhem), terminând pe coasta nordică a Caspiei.
Cele mai mari insule și arhipelaguri din Europa includ Novaya Zemlya, Franz Josef Land, Svalbard, Islanda, Insulele Feroe, Insulele Britanice, Insulele Baleare, Corsica, Sardinia, Sicilia, Malta, Creta și Cipru.
Principalele sale peninsule includ Jutland și peninsulele scandinave, iberice, italiene și balcanice. Crestată de numeroase golfuri, fiorduri și mări, coasta extrem de neregulată a Europei continentale are o lungime de aproximativ 38.000 km.
Numărul de țări pe care le găsim pe bătrânul continent este un subiect de dezbatere. Acest lucru este dat de țările care nu se află doar în Europa și se întind în egală măsură pe continentul asiatic, cât și cel european.
În Europa Transcontinentală și Asiatică întâlnim țări ca Rusia, Georgia, Turcia Europeană și Asiatică, Kazahstan și Azerbaijdan.
Moscova este situată în partea de vest a țării. De când a fost menționată pentru prima dată în cronicile din 1147, Moscova a jucat un rol vital în istoria Rusiei. A devenit capitală la sfârșitul secolului al XIII-lea; prin urmare, oamenii din Moscova sunt cunoscuți sub numele de muscoveni.
Astăzi, Moscova nu este doar centrul politic al Rusiei, ci și cel mai populat oraș al țării având 9,6 milioane locuitori. De asemenea este și capitală industrială, culturală, științifică și educațională și de mai bine de 600 de ani, Moscova a fost centrul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Vechea și vibrantă capitală a Georgiei se întinde pe ambele maluri ale râului Mtkvari și este înconjurată pe trei părți de munți. Cea mai acceptată variantă a legendei întemeierii din Tbilisi spune că, la mijlocul secolului al V-lea d.Hr., regele Vakhtang I Gorgasali vâna
în regiunea puternic împădurită cu un șoim.
Șoimul regelui ar fi prins sau rănit un fazan în timpul vânătorii, după care ambele păsări au căzut într-un izvor fierbinte din apropiere și au murit de arsuri. Regele Vakhtang a devenit atât de impresionat de izvoarele termale încât a decis să taie pădurea și să construiască un oraș. Numele Tbilisi derivă din cuvântul vechi georgian „tbili”, care înseamnă cald. Studiile arheologice ale regiunii indică așezarea umană în zonă încă din mileniul IV î.Hr.
Astăzi, Tbilisi este capitala și cel mai mare oraș al Georgiei, cu o populație de 1.345.000 de locuitori și o suprafață de 350 km².
Turcia este țara care ocupă o poziție geografică unică, situată parțial în Asia și parțial în Europa. De-a lungul istoriei sale a acționat atât ca o barieră, cât și ca o punte între cele două continente.
Capitala este Ankara, situată în partea de nord-vest a țării și are o populație de 5,504 milioane de locuitori (2019). Aceasta se află la aproximativ 200 de kilometri sud de Marea Neagră, lângă confluența pârâurilor Hatip, İnce Su și Çubek.
Cel mai mare oraș și port maritim este Istanbul. Uneori ca un pod, alteori ca o barieră, Istanbul a stat de mai mult de 2500 de ani între conflictele de religie, cultură și putere imperială. Pentru cei mai mulți ani, a fost unul dintre cele mai râvnite orașe din lume.
Nursultan se află în partea de nord-centrală a țării, de-a lungul râului Ishim, la intersecția căilor ferate trans-kazahstane și sud-siberiene.
Între 1998 și 2019 a fost cunoscută sub numele de Astana. În 23 martie 2019, capitala Kazahstanului a primit numele Nursultan/Nur-Sultan, în onoarea președintelui Nursultan Nazarbaev. În 2013 populația capitalei Kazahstanului era de 780.880 de locuitori.
Baku, capitala Azerbaidjanului, se află pe țărmul vestic al Mării Caspice și pe latura sudică a peninsulei Abșeron, în jurul largii curburi a golfului Baku.
Golful, adăpostit de insulele arhipelagului Baku, oferă cel mai bun port din Marea Caspică, în timp ce Peninsula
Abșeron oferă protecție împotriva vânturilor violente din nord. Populația orașului Baku a fost estimată în iulie 2016 la aproximativ 2.236.000 de locuitori.
O lume a peninsulelor și insulelor, sudul Europei este supus propriului regim climatic, cu peisaje fragmentate, dar predominant montane și de podiș.
Lisabona este oraș-port și capitala Portugaliei și este situată în vestul Portugaliei, pe estuarul râului Tagus (Tejo). De asemenea, este cea mai occidentală capitală din Europa continentală și servește ca principal port al țării, cel mai mare oraș și centru comercial, politic și turistic. În 2016, Lisabona avea 504.718 de locuitori.
Madrid este centrul artistic și financiar din Spania și capitala acesteia. Orașul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Madrid nu este doar capitala Spaniei, ci și capitala provinciei Madrid și a comunității autonome Madrid. Populația acestuia a fost estimată în 2019 la 6.642.000 de locuitori.
Roma este un oraș istoric și capitala provinciei Roma, a regiunii Lazio și a Italiei. Roma este situată în porțiunea centrală a peninsulei italiene, pe râul Tibru. În 2017, Roma avea 2.873.000 de locuitori.
San Marino este capitala micii republici San Marino, aflat în Peninsula Italică, lângă Marea Adriatică. Acesta este situat în apropierea centrului țării și este ridicat pe versanții vestici ai Muntelui Titano. Din 2008, muntele și centrul istoric al orașului fac parte din
patrimoniu mondial UNESCO. În 2003, micul oraș avea 4.493 locuitori.
Capitala coprincipatului independent al Andorra este Andorra la Vella. Aceasta se află în apropierea confluenței râurilor Valira și Valira del Norte, în valea îngustă a Gran Valira, pe versanții sudici ai Pirinei. Ultimele estimări ale populației capitalei au fost făcute în
2011 și aceasta avea 22.256 de locuitori.
Zagreb este capitala și orașul principal al Croației. Este situat pe versanții dealului Medvednica (Zagrebačka Gora) la nord și pe câmpia inundată a râului Sava la sud. În 2019, Zagreb avea 806.341 de locuitori.
Sarajevo este capitală și centru cultural din Bosnia și Herțegovina. Se află în valea îngustă a râului Miljacka, la poalele Muntelui Trebević. Orașul păstrează un puternic caracter musulman, având multe moschei, case din lemn cu interioare ornamentate și piața antică turcească (Baščaršija); o mare parte a populației este musulmană. În prezent, populația din Sarajevo este estimată la aproximativ 350.000 de locuitori.
Capitala Skopje este și centrul politic, economic și cultural al Macedoniei de Nord și un centru important în prelucrarea metalului, industria chimică, textilă și a pielii. Aceasta are un număr de 630.817 de locuitori conform ultimelor estimări făcute de Eurostat în 2019.
Orașul Tirana a fost fondat în 1614 și a devenit capitala Albaniei în 1920. Se află la est de coasta Mării Adriatice și de-a lungul râului Ishm, la capătul unei câmpii fertile. În 2008, populația capitalei era estimată la 616.396 de locuitori.
Valletta, scrisă și Valetta, port maritim și capitala Maltei se află pe coasta de nord-est a insulei Malta. Fondatorul orașului cu 5.730 de locuitori (conform măsurătorilor din 2016) a fost Jean Parisot de La Valette.
Podgorica sau Podgorița, fost Titograd (1946–1992) este capitala și centrul administrativ al Muntenegrului. Este situat în sudul Muntenegrului în apropierea confluenței râurilor Ribnica (Ribnița) și Morača (Moracea). În 2011 recensământul a arătat o populație de 150.977 de locuitori.
Belgrad, sârbo-croata Beograd („Cetatea Albă”) este capitala Serbiei. Acesta se află la confluența râurilor Dunărea și Sava în partea de nord-centru a țării. Populația orașului număra în 2016 1.374.000 de locuitori.
Atena, greaca modernă Athínai, greaca veche Athēnai este un oraș istoric și capitala Greciei. Multe dintre ideile intelectuale și artistice ale civilizației clasice au apărut acolo, iar orașul este în general considerat a fi locul de naștere al civilizației occidentale. În 2011, Atena avea aproximativ 664.000 de locuitori.
Ljubljana, Laibach în germană, Lubiana în italiană, capitala și centrul economic, politic și cultural din Slovenia, situat pe râul Ljubljanica. Orașul se află în centrul Sloveniei, într-o depresiune naturală, înconjurată de vârfurile înalte ale Alpilor Iulieni. Ultimele măsurători din 2016 au arătat că populația capitalei era de 279.631 de locuitori.
Cetatea Vaticanului se află în cel mai mic stat independent din lume și este sediul Bisericii Romano-Catolice. Acesta are o populație de 825 locuitori (2019).