Neamul evreiesc este unul dintre cele mai de seamă etnii care au poposit pe tărâmurile românești. Din păcate, de-a lungul timpului, numeroși evrei din România au fost persecutați pentru spiritul lor antreprenorial. Unii dintre aceștia au ajuns persoane recunoscute în plan mondial. Care sunt cele mai importante personalități evreiești cu origini românești?
Ura față de evrei a fost întotdeauna una dintre marile probleme cu care se confruntă lumea. Cel mai bun și sângeros exemplu este al Doilea Război Mondial. Adolf Hitler și acoliții săi au ucis și torturat milioane de evrei din motive nejustificate.
Societatea europeană se confruntă cu această problemă încă din vremuri mult apuse. Evreii au fost descriși ca fiind „ucigași de Hristos” de către creștini. Acest lucru se datorează impactului pe care evreii l-au avut în judecata lui Iisus Hristos în fața guvernatorului Pilat din Pont.
În secolul al XX-lea, ura față de evrei a creat un efect de domino care a dus la venirea nazismului la putere în Germania. Bazându-se pe o propagandă puternică. Hitler a pus pe spatele evreilor problemele economice ale țării și a crizei din perioada interbelică.
În România, antisemitismul (ura față de evrei) activ a început prin Mișcarea Legionară. Un grup care își dorea dispariția impurităților din neamul românesc. Regimul lui Antonescu s-a tradus prin diferite mișcări care au dus la distrugerea evreilor din România. Li s-au limitat drepturile și libertățile, le-au fost confiscate bunurile și proprietățile, au fost puși să presteze muncă obligatorie. Cei mai ghinioniști au fost trimiși la moarte sigură, iar cele mai concrete exemple sunt Pogromul de la Dorohoi sau Trenurile Morții.
Din cauza fricii, numeroase familii românești de etnie evreiască au ales să părăsească țara în secolul trecut. Unii dintre aceștia au reușit să ajungă personalități importante, în literatură, muzică, literatură sau sistemul bancar.
Statele Unite ale Americii au reprezentat locul în care aceste familii au reușit trăiască liniștite, departe de vacarmul uciderilor din Europa și România. Din această cauză, majoritatea urmașilor nu au reușit să învețe limba mamă și nici nu au vizitat România, dar sunt conștienți de originile lor.