Care sunt cei mai longevivi copaci din lume? Unde pot fi văzuți aceștia?

06.01.2021
Care sunt cei mai longevivi copaci din lume? Unde pot fi văzuți aceștia?

Copacii reprezintă sursa noastră de oxigen. Aceste plante inhalează dioxidul de carbon și elimină în aer oxigen. De aceea în locurile pline de verdeață și cu mulți pomi, aerul se simte și chiar este mai curat.

Unii dintre acești copaci ajung să trăiască mii de ani și ajung la maturitate după secole. Cu toate că sunt o grămadă de persoane care nu respectă natura, în ultimul timp se vede o aplecare a statelor si autorităților internaționale spre conservarea și protejarea mediului înconjurător.

Potrivit site-ulului „Mother Nature Network”, cei mai longevivi copaci din lume sunt următorii:

1. Methuselah – Acest copac este un pin și se găsește în Munții Albi din California. Potrivit specialiștilor, copacii ar putea trăi aproximativ 4.841 de ani. Numele a fost inspirat din Biblie, Methuselah fiind omul care a trăit cel mai mult.

Așa arată copacul Methuselah

2. Sarv-e Abarqu – Este un arbore impresionat care are 25 de metri înălțime și 11,5 metri lățime. El mai este denumit și „Zoroastrian Sarv”. Copacul este un chiparos şi se află în provincia Yazd din Iran. Are peste 4.000 de ani şi a fost declarat monument naţional iranian.

Așa arată copacul Sarv-e Abarqu

3. Llangernyw Yew – Pare greu de crezut, însă acest tisa crește într-un mic cimitir din staul Llangernyw, Wales, Marea Britanie. De aici provine și numele și are aproximativ 4.000 de ani şi este încă în creştere.

Așa arată copacul Llangernyw Yew

4. Alerce – Acest copac trăiește peste 3.640 de ani. Este o specie de arbori înălți din munţii Anzi. Pomul poate ajunge și la 70 de metri înălțime și ajunge la un diametru de 5 metri.

Așa arată copacul Alerce

5. Senatorul – Copacul poate fi găsit în Big Tree Park din Florida, printre palmieri. Senatorul este un chiparos care are 38 de metri înălţime şi trăiește aproximativ 3.800 de ani.

Așa arată copacul Senatorul

6. Patriarca da Floresta – Acest copac se găsește în Brazilia. Un exemplar poate trăi și 3.000 de ani. Autorităţile au declarat arborele sacru, însă chiar și așa specia lui este serios ameninţată din cauza defrişărilor masive de păduri.

Așa arată copacul Patriarca da Floresta

7. Măslinul din Vouves – Acesta se găsește pe insula grecească Creta. Potrivit specialiștilor, copacul ar avea între 2.000 şi 3.000 de ani. În această zonă se află șapte specii de măslini, însă Vouves este cel mai longeviv și încă produce măsline.

Așa arată copacul Măslinul din Vouves

8. Jōmon Sugi – Copacul se găsește în Japonia și este un conifer de 25 de metri înălţime. El poate fi admirat pe cel mai înalte munte de pe insula Yakushima. Potrivit estimărilor, copacii ar avea cel puţin 2.000 de ani, însă unii experţi estimează că ar avea 5.000 de ani.

Așa arată copacul Jōmon Sugi

9. Castanul celor o sută de cai Acest copac se află la doar 5 kilometri de Muntele Etna, care are unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Nu se știe nici în prezent cum acest pom a scăpat intact. Arborele se află în Sicilia și este cel mai mare şi cel mai vechi castan cunoscut în lume. Se crede că are între 2000 şi 4000 ani vechime.

Așa arată copacul Castanul celor o sută de cai

10. Generalul Sherman – Are o înălțime de 83 de metri înălțime și este cel mai mare copac din lume. Pomul se află în Sequoia National Park din California şi ar putea avea între 2.300 – 2.700 de ani.

Așa arată copacul Generalul Sherman

Foto: Wikipedia și casesigradini.ro și masline-ulei-masline.ro și savetheredwoods.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot