Care sunt cele mai amuzante înjurături 100% românești?
Nicicând românii nu au dus lipsă de imaginație. Nici măcar atunci când a trebuit să inventeze înjurături. Românii înjură în funcție de vârstă, de statutul social și, bineînțeles, de zonă. Care sunt cele mai amuzante înjurături 100% românești?
În urmă cu zeci, chiar sute de ani, în mediul rural mioritic, înjurăturile aveau un caracter sacru și erau considerate adevărate blesteme. Vorbele de ocară aveau menirea să-l facă de râs pe cel vizat în fața comunității. Astăzi, vocabularul s-a îmbogățit foarte mult, înjurăturile au mai evoluat, însă unele sunt de-a dreptul amuzante. Site-ul shtiu.ro îți prezintă cele mai amuzante înjurături românești:
- „Să dea bunul Dumnezeu să nu te primească pământu'” (Bucovina)
- „Dacă-ți dau un pumn în cap, te opresc din creștere” (Bucovina)
- „Mânca-te-ar peștii” (Dobrogea)
- „Du-te-n mă-ta pe gheață” (Moldova)
- „Dacă-ți dau una, te zgudui ca la cutremurul din ’77” (Moldova)
- „Băi, păstaie vaccinată” (Moldova)
- Una-ți dau și popa-ți cântă! (Moldova)
- Să-ți dea Dumnezeu ceteră-n stomac, să aibă la cea cânta cancerul (Moldova)
- Să-mi fac schiuri din crucea mă-tii (București)
- Vedea-te-aş cu vata-n nas! (Moldova)
- „Dacă-ți dau un pumn în piept, îți aplaudă umerii” (Oltenia)
- „Îți doresc să ai 4 masini în fața casei: politia, pompierii, salvarea și dricul” (București)
- „Băi, față de prezervativ folosit…” (București)
Cum înjurau bunicii noștri?
Au fost vremuri în care înjurăturile românești aveau în prim plan relațiile sexuale dintre parteneri care, în funcție de anumite zone ale țării, purtau diferite denumiri. Iată câteva exemple dintre acestea:
- „am avut pat cu miuerea”
- „am umblat la ia”
- „să-mpreună”
- „am avut sîmbră cu muierea”
- „am șăduit cu-o femeie”
- „am avut păcat cu muierea”
Când vine vorba despre numele organului sexual reproducător masculin în funcție de diferite zone ale țării, acesta era numit „vână” sau „trup” în Crișana și Maramureș, „mădulariu” în Banat, „ocară” în Oltenia, „membru” sau „poduabă” în Muntenia, „puțcă” sau „dănănaie” în Moldova și „rușine” în Dobrogea.
Românii înjură inversat
Românii au obiceiul de a repeta inversat anumite înjurături. Astfel, formule cunoscute ca „fir-ar al dracului să fie”, „arză-l să-l arză” arată caracteristicele anumitor înjurături 100% mioritice, explică pentru site-ul adevarul.ro Rodica Zafiu, şefa catedrei de limba română la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.