Care sunt cele mai bogate țări din Africa?
Continentul african găzduiește multe dintre cele mai vechi civilizații ale lumii. Odată cu trecerea timpului statele și-au adaptat obiectivele pentru a se integra în economia globală a secolului al XXI-lea. Țările din Africa au ajuns să aibă un PIB combinat de peste 3 trilioane de dolari. Dar care sunt cele mai bogate națiuni din această parte a lumii?
Top 10 cele mai bogate țări din Africa
1. Seychelles. Turismul este principala ramură economică a acestei mici națiuni insulare, reprezentând aproximativ 70% din PIB-ul local. Cu o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, oamenii din Seychelles se laudă cu un nivel de trai ridicat pentru „Continentul Negru”. Autoritățile au făcut investiții semnificative în educație, energie regenerabilă și asistență medicală, oferind învățământ primar și secundar gratuit și un sistem public de asistență medicală care asigură tuturor acces egal la servicii medicale.
În plus, țara se bucură de un climat politic stabil, încurajând investițiile străine și sporind creșterea economică. Industria pescuitului este esențială pentru obținerea de venituri mari. Transparency International a clasat, în 2022, Seychelles drept cea mai transparentă și mai puțin coruptă țară din Africa. Potrivit datelor oficiale, PIB-ul pe cap de locuitor este de 39,662 de dolari.
2. Mauritius. O economie diversificată, susținută de sectoare înfloritoare, inclusiv servicii financiare, turism și producție, face din Mauritius una dintre cele mai bogate națiuni din Africa. Țara a cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii ani, ceea ce a dus la creșterea speranței de viață, o infrastructură mult îmbunătățită și o scădere a mortalității infantile.
Datorită impozitării competitive, afluxurile vaste de investiții străine au stimulat dezvoltarea. Guvernul a urmărit în mod activ strategii pro-business și a implementat diverse inițiative pentru a permite antreprenoriatul și inovația. Potrivit datelor oficiale, PIB-ul pe cap de locuitor este de 29,164 de dolari.
3. Libia. Peste 95% din veniturile din export ale Libiei și 60% din PIB-ul său provin din sectorul petrolier. Politica economică a pus accent pe promovarea progreselor agricole și industriale pentru a reduce dependența țării de exportul de petrol și gaze. În plus, guvernul Libiei a implementat mai multe reforme pentru a liberaliza politica monetară și a pentru încuraja eforturile private.
Partea agriculturii este limitată de mediu și de lipsa forței de muncă. Doar aproximativ un procent din suprafața totală a țării este cultivată. În anii 2000, Libia a înregistrat o creștere economică uluitoare. Totuși, războaiele civile au întrerupt această dezvoltare, ducând la mai multe eșecuri publice. Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor este de 24,598 de dolari.
4. Botswana. Realizările economice remarcabile ale Botswanei, în comparație cu anumite țări învecinate, pot fi atribuite unei baze solide înrădăcinată în minerit de diamante, politici fiscale bazate pe realitățile sociale și a unei abordări prudente a relațiilor externe. Exploatarea diamantelor produce aproximativ 50% din PIB-ul național.
După o perioadă de stagnare la începutul secolului al XXI-lea, economia Botswanei s-a redresat semnificativ, atingând o creștere rapidă, cu câștiguri de PIB de aproximativ șase sau șapte procente. Banca Africană de Dezvoltare a felicitat Botswana pentru reușitele sale economice. Potrivit datelor oficiale, PIB-ul pe cap de locuitor este de 19,397 de dolari.
5. Gabon. Resursele naturale bogate ale țării, cum ar fi manganul, petrolul și lemnul, contribuie din plin la economia Gabonului. Sectorul de extracție a petrolului reprezintă aproximativ 50% din PIB și 80% din exporturi. Potrivit datelor oficiale, PIB-ul pe cap de locuitor este de 19,197 de dolari, au scris cei de la worldatlas.com.
Celelalte țări în clasament sunt Guineea Ecuatorială, Egipt, Africa de Sud, Algeria și Tunisia.
Foto: Pexels.com și Depositphotos.com