Care sunt cele mai importante reguli de bun simț în transportul în comun?

de: Bogdan Andu
18 01. 2024
reguli

Transportul în comun este cel mai eficient mijloc de mișcare din orașele dezvoltate. Cozile de mașini întinse la semafor pot fi înlocuite cu un autobuz bine îngrijit care să te ducă rapid în orice loc ai nevoie. Pentru o experiență cât mai plăcută, toți călătorii trebuie să respecte principalele reguli de bun simț. Care sunt acestea?

Care sunt bunele maniere în transportul în comun?

Orașele dezvoltate și-au creat un sistem important al transportului în comun. Metroul, autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul reprezintă metode rapide prin care orice cetățean al unui oraș mare le poate folosi pentru a se deplasa dintr-un punct în altul.

Acestea au fost implementate pentru a înlocui autovehiculul personal care aglomera foarte mult orașul. Cozile de la semafor create de mașini ar putea fi înlocuite de 1/2 autobuze sau tramvaie. Pentru ca experiența mijloacelor de transport în comun să fie sigură și sustenabilă pentru toți pasagerii, este important să fie respectate niște reguli de bun simț și de bună creștere.

  1. Oferă locul celor care au nevoie. În autobuze sau tramvaie, locurile sunt limitate, iar adesea oamenii care stau în picioare sunt mai numeroși decât cei care stau pe scaune. Astfel, cei tineri ar trebui să le ofere locurile pe scaune celor mai învârstă sau cei care au diverse nevoi speciale;
  2. Respectarea cozilor. În încercarea de a te urca în autobuz este important să stai la coadă. Fii răbdător, pentru a evita diverse situații neplăcute sau tensionate cu alți călători;
  3. Evită zgomotele sau comportament deranjant. Respectul față de ceilalți călători înseamnă a evita zgomotele excesive, printre care vorbitul tare la telefon sau ascultatul tare de muzică;
  4. Păstrează curățenia. Cui nu îi place să trăiască în curățenie? Când mai vedeți mizerie în autobuze, aduceți-vă aminte câtă curățenie este în țări precum Germania sau Danemarca.

Cât costă biletele de transport în comun în principalele orașe din România?

Pentru a răspunde corect și complet la această întrebare ne vom raporta la principalele 5 orașe ale țării, respectiv: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța. Bonus, Oradea, unul dintre cele mai în vogă orașe ale țării.

București:

  • Autobuz / Tramvai / Troleibuz – 3 lei biletul, valabil pentru 90 minute
  • Metrou  – 3 lei biletul, valabil pentru 90 minute

Cluj-Napoca:

  • Autobuz / Troleibuz / Tramvai – 3 lei biletul, valabil 30 minute sau 6 lei pentru 60 minute

Timișoara:

  • Autobuz / Troleibuz / Tramvai – 4 lei biletul, valabil 60 minute
  • Vaporetto (barcă) – 1 leu

Iași:

  • Autobuz / Troleibuz / Tramvai – 3 lei biletul, valabil pentru 120 minute

Constanța:

  • Autobuz – 2.50 lei biletul

Oradea:

  • Autobuz / Tramvai – 3 lei biletul

Foto: Depositphotos.com