Statutul femeilor nu este același în toate țările din lume,existând zone unde acestea sunt considerate inferioare bărbatului. În multe state drepturile și libertățile doamnelor și domnișoarelor sunt minime spre deloc, calitatea vieții acestora fiind foarte scăzută. De-a lungul timpului, mai multe organizaţii internaţionale au criticat ţările care nu acordă aceleași drepturi femeilor cu cele ale bărbaților.
1. Afghanistan. Aceasta este țara cea mai criticată pentru rolul femeii în societate. Libertățile civile generale ale femeilor din Afganistan sunt sever restricționate. Violența bărbatului este ceva normal în această societate. Fetele din Afganistan, în general, nu stau la școală după clasa a doua, o treime dintre ele fiind căsătorite până la vârsta de 18 ani. Acestea se confruntă cu șanse mari de mortalitate în timpul sarcinii.
2. Siria. În această țară femeile nu contează, fiind un stat tradițional patriarhal. Datele strânse de organizațiile internaționale au arătat că există violuri și torturi regulate în închisorile secrete, malnutriție persistentă și violență extremă asupra femeilor. Căsătoria este încă stabilită între soț și tatăl soției, fata neavând niciun cuvânt de spus. Din nefericire, 75 dintre 100.000 de femei siriene sunt victimele violenței domestice și doar 16,9% se simt în siguranță în comunitățile lor. Violurile sunt frecvente și nu sunt raportate autorităților, deoarece bărbatul are dreptul să facă ce vrea cu partenerul lui de viață.
3. Yemen. Inegalitatea de gen în această țară este profund înrădăcinată în societatea patriarhală. Tradițiile și cultura locală promovează atitudini negative față de femei, sistemul juridic discriminatoriu și inegalitatea economică întărind această poziție. Pentru ca o femeie să muncească are nevoie de aprobarea soțului, iar hărțuirile sexuale la locul de muncă nu pot fi pedepsite, societatea considerând din start că ea este de vină pentru o asemenea situație. Femeile nu au dreptul să ia decizii importante în familie și, de cele mai multe ori, sunt pedepsite tot ele de autorități dacă raportează un abuz din partea soțului.
4. Pakistan. În această țară femeile suferă o discriminare extremă pe tot parcursul vieții. Fetele primesc, în general, mai puțin de patru ani de educație, iar căsătoria copiilor este ceva normal. Violurile și violențele bărbațiilor nu sunt șocante în această lume, la fel ca și crimele ilegale de onoare sau atacurile cu acid. Discriminarea de gen în Pakistan provine în mare parte din cadrele legale, roluri părtinitoare și normele societății.
5. Irak. Populația feminină din Irak suferă cel mai mult de pe urma războiului și a violenței, pe fondul dezbaterilor în curs privind legea discriminatorie care favorizează inegalitatea de gen. Datele au arătat că, în anul 2010, una din cinci femei a fost supusă violenței domestice și cel puțin 36% dintre cele căsătorite au suferit abuzuri intime în 2012, potrivit worldatlas.com.
Celelalte cinci țări în clasament unde femeile au drepturi minime sau chiar deloc sunt: Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Ciad, Sudan și Sierra Leone.
Foto: worldatlas.com