Care sunt codurile secrete din picturile lui Leonardo da Vinci?

03.06.2020
Care sunt codurile secrete din picturile lui Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vinci a fost unul dintre cei mai mari pictori ai umanității. Creațiile sale sunt celebre în toată lumea, dar și controversate, fiindcă specialiștii consideră că acesta a introdus adevărate coduri secrete în operele sale. „Mona Lisa” și „Cina cea de Taină” sunt două tablouri care au fost atent studiate.

Mona Lisa este o adevărată operă de artă, zâmbetul acesteia fascinând lumea întreagă. Specialiștii în domeniu au descoperit un adevărat mister în ochii Giocondei. Portretul a fost analizat sub microscop de istoricii italieni care au scos la iveală existența unor cifre și litere în ochii protagonistei.

Astfel, în ochiul drept au fost observate literele V și L, cel mai probabil inițialele artistului. În ceea ce privește ochiul stâng, situația este un pic mai complicată, fiindcă nu este atât de clar și e greu de descifrat. Cei care au analizat tabloul sunt de părere că ar putea fi vorba de literele C și E, dar totodată și B. În arcadă se poate vedea numărul 72, însă la fel de bine poate fi forma literei L, urmată de cifra 2.

Pictura are peste 500 de ani și nu mai este la fel de clară că atunci când a fost creată. Istoricii sunt convinși că Leonardo da Vinci are un cod secret în acest tablou, fiindcă, în ultimii ani din viață, purta tabloul peste tot pe unde mergea.

Cina cea de Taină este, de departe, cea mai controversată pictură a artistului. Scena în care Iisus Hristos stă la masă înconjurat de cei 12 apostoli a fost analizată de mulți specialiști. După analize îndelungate, cercetătorii au reușit să obțină în oglindă pictura și au suprapus-o peste cea originală. Astfel, au apărut noi detalii și multe speculații.

Prin suprapunerea celor două imagini, a apărut silueta unei femei cu un prunc în brațe lângă Iisus. Concluzia unora a fost că Mântuitorul a avut o relație cu Maria Magdalena din care a rezultat un copil. Totodată, un compozitor italian a descoperit că dacă așază un portativ peste mâinile personajelor din tablou și peste pâini, ar rezulta o compoziție muzicală, cu o durată de 40 de secunde.

Curiozități despre Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci s-a născut pe 15 aprilie 1452, în orășelul Vinci din Toscana, și a murit pe data 2 mai 1519, în Amboise. Maestrul a fost cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci și a fost cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Leonardo da Vinci a avut o minte luminată. Artistul era dislexic, dar și ambidextru. Cu o mână putea să scrie, iar cu cealaltă să deseneze în același timp.

Toate creațiile geniului au fost însemnate în sens invers pentru a nu-i fi furate ideile. Era fascinat de corpul uman și de găsirea acelui loc din trup în care sălășluiește sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian. A fost primul care a dat o explicație pentru faptul că cerul este albastru. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

Foto: catholicherald.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot