Care sunt continentele de pe Terra? Aceasta este una dintre primele întrebări pe care le pune un profesor de geografie elevilor din clasa sa. Și, totuși, care este răspunsul? Câte continente există pe Pământ și care sunt acestea?
Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.
Există voci avizate care susțin că există, de fapt, șase continente, întrucât Europa nu este separată de Asia decât printr-o limită convențională și calculează cele două continente ca fiind unul singur: Eurasia.
Cel mai mare continent și cel mai populat este Asia, cu o suprafață de 31,033,131 de kilometri pătrați și o populație de 4,641,054,775. Al doilea ca mărime și populație este Africa. „Continentul Negru” are 1,340,598,147 de locuitori și o suprafață de 29,648,481 45.
Denumirea fiecărui continent are o poveste aparte și unele au legătură cu felul în care au fost descoperite, altele cu felul în care arată.
Europa. Din punct de vedere etimologic, numele de Europa vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.
Africa. Denumirea a fost dată de romani. Africa vine de la cuvântul arab afar – „praf” sau „pământ”.
America. Numele acestor continente provine de la exploratorul Amerigo Vespucci.
Antarctica. Numele acestui continent înseamnă „opus Arcticii”. Arktikos este numele grecesc al constelației Ursa Mare de deasupra Polului Nord.
Asia. În asiriană, Asia înseamnă „soarele răsare”.
Australia. Numele continentului vine de la „terra australis incognita” care înseamnă „teritoriu sudic necunoscut”.