Curcubeul este unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale și are la nivel mondial milioane de fani. Copiii sunt de-a dreptul fascinați de culorile intense ale curcubeului. Totuși, „Care sunt culorile curcubeului?”. Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți dintre părinți care vor să-și ajute copiii să deseneze un curcubeu. Nu toată lumea știe că acesta este format din șapte culori.
ROGVAIV, scris adeseori și R.O.G.V.A.I.V. sau Rogvaiv, este un acronim provenind de la culorile vizibile ale curcubeului. Astfel, R vine de la roșu, O de la orange, G de la galben, V de la verde, A de la albastru, I de la indigo și V de la violet.
Cel care a explicat lumii faptul că curcubeul are șapte culori a fost Sir Isaac Newton (1643-1727), întemeietorul fizicii moderne. Puțini știu că inițial, Newton alesese 5 (cinci) culori: roşu, galben, verde, albastru, violet. Ulterior, fizicianul a considerat că ar trebui să fie 7 culori, acelaşi număr ca al notelor muzicale și a mai pus două.
Conform definiției, curcubeul este un fenomen optic și meteorologic atmosferic care se manifestă prin apariția pe cer a unui spectru de forma unui arc colorat atunci când lumina puternică a soarelui aflat aproape de orizont se refractă în picăturile de apă din atmosferă. Fenomenul de curcubeu apare, de obicei, după ploaie.
Conform mitologiei grecești, curcubeul o simbolizează pe zeița Iris. Incaşii erau de părere că fenomenul multicolor era un dar de la Zeul Soare. Polonezii sunt convinși că extremitățile curcubeului sunt purtătoare de aur.
În mitologia carpatină, Curcubeul este Brâul Cerului. El se pogoară ca un lung ştergar şi bea apă din iezer, mai ales când, după ploaie, iezerul este plin. În trecut, copiii care vedeau curcubeul pe cer cântau aceste versuri pentru a fi veseli tot anul:
Curcubeu,
Curcubeu,
Acel roşu e al meu,
Acel verde e al tău.
Fiecare își poate face acasă propriul curcubeu. Cum? Este foarte simplu. Este nevoie de un pahar de apă plin trei sferturi și o bucată de hârtie albă. Și, evident, soare din plin.
Se ia paharul de apă şi hârtia într-o zonă a camerei pe unde intră razele soarelui, cel mai indicat ar fi în apropierea unei ferestre. Paharul se ține deasupra hârtiei. Razele soarelui vor intra prin pahar și lumina refractată va forma un curcubeu pe hârtie. Simplu și eficient, nu-i așa?
Foto: Pexels.com