Consumul zilnic de fructe este recomandat pentru corpul uman. Multe dintre fructe contin apă dar și fibre care ajută la încetinirea absorbției de către organism a zaharurilor, cum ar fi fructoza, din intestin în sânge. Cu toate acestea, persoanele cu diabet au interzis să consume anumite fructe, fiindcă acestea contin o cantitate mare de zahăr.
1. Rodia. O cană cu semințe din acest fruct suculent conține 24 de grame de zahăr. Dar fructul este, de asemenea, plin de antioxidanți care favorizează longevitatea, cum ar fi antocianinele. Specialiștii în sănătate recomandă ca rodia să fie consumata alături de un iaurt și în cantitate mai mică.
2. Mango. Un astfel de fruct conține 23 de grame de zahăr. Totodată, el asigură și două treimi din necesarul de vitamina C, pe zi, pentru organismul uman. Nutriționiștii sfatuiesc ca acesta să fie consumat în combinație cu avocado, un fruct care vine cu grăsimi sănătoase pentru inimă.
3. Cireșele. Aceste fructe de sezon sunt așteptate un an de zile de lumea întreagă. Din păcate, ele trebuie mâncate cu moderație, fiindcă o cană de cireșe înseamnă aproximativ 20 de grame de zahăr.
4. Banana. Acest fruct exotic este foarte bogat în potasiu și ajută organismul uman să funcționeze bine. Cei care au, însă, probleme cu diabetul ar trebui să știe că o banană conține aproximativ 12 grame de zahăr, în funcție de cât de mare este. Specialiștii în sănătate recomandă asocierea acesteia cu o sursă de grăsimi sau proteine sănătoase.
5. Portocala. O portocală mare conține aproximativ 17 grame de zahăr și este delicioasă. Totodată, fructul oferă mai mult de 100% din valoarea zilnică de vitamina C, plus 4,5 grame de fibre.
Ideea general acceptată este că fructele proaspete sunt cele mai sănătoase, însă întrebarea care trebuie pusă este: „cât de proaspete sunt cele aduse în piață?”. Fructele proaspete au cele mai multe proprietăți, fiind teoretic considerate ca fiind culese recent. Oamenii trebuie să fie atenți însă la locul de proveniență, fiindcă de la zona de recoltare și până la spațiul de vânzare poate fi distanță mare, iar multe dintre proprietăți pot fi pierdute.
De exemplu, portocalele din Spania sau kiwi din Grecia durează mult până ajung în România și producătorii dau cu pesticide pentru a le menţine prospeţimea. Potrivit specialiștilor în sănătate, multe dintre proprietățile și vitaminele acestora se pierd pe drum.
Deși pare greu de crezut, trebuie specificat că fructele congelate au aceleași proprietăți ca și cele proaspete. În acest moment, tehnologia permite oamenilor să să își păstreze fructele în condiții perfect sănătoase, chiar dacă nu sunt în sezon.
Foto: Pexels.com