Care sunt peștii fără oase? Pești cu puține oase, buni de mâncat
Care sunt peștii fără oase?
Care sunt pestii fără oase? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem atunci când ne aflăm într-un supermarket, la standul cu pește proaspăt. Scopul nostru este, atunci când alegem un pește, ca acesta să aibă carnea cât mai gustoasă și, evident, exemplarul să aibă cât mai puține oase. Astfel, care sunt peștii fără oase sau cu cât mai puține oase?
Shtiu.ro explică procentul de oase din fiecare specie de pește. Exemplu: 100% înseamnă un pește cu foarte multe oase, în timp ce 10% este reprezentat de o specie cu extrem de puține oase. Așadar, care sunt peștii care au puține oase?
Babușca are carnea albă și gustoasă, dar are destule oase intramusculare → procent de 60%
Bibanul are carnea albă, moale și are oase extrem de puține. → procent de 20%
Calcanul este cunoscut pentru forma sa turtită. Acesta are carnea albă și fină și nu are oase multe → procent de 35%
Chefalul este un pește care se găsește și în Marea Neagră. Acesta are o carne alb-rozaliă, usor dulceagă și are foarte puține oase → procent de 25%
Crapul are carnea albă și gustoasă, dar are destule oase intramusculare → procent de 60%
Dorada este considerată a fi unul dintre cei mai gustoși pești de mare. Aceasta are puține oase, ușor se scos → procent de 15%
Macroul este un pește cu puține oase și cu o carne potrivit de grasă. Acesta se curăță ușor → procent de 25%
Păstrăvul are carnea fină, albă și gustoasă. Acesta nu are oase intramusculare → procent de 20%
Plătica are carnea albă și gustoasă, dar are destule oase intramusculare → procent de 60%
Roșioara are carnea albă, bună la gust, însă are destule oase intramusculare → procent de 60%
Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?
Sturionul – peștele cu cele mai puține oase
Șalăul este considerat a fi cel mai gustos pește din apele române. Carnea sa este fragedă, nu este grasă și are puține oase → procent de 25%
Scrumbia are carnea grasă și extrem de multe oase → procent de 90%
Somnul are carnea albă, gustoasă și extrem de grasă. Acesta nu are oase intramusculare, ci doar șira spinării. → procent de 30%
Somonul are carnea fină, albă sau roz și este extrem gustoasă. Acesta nu are oase intramusculare → procent de 30%
Sturionul are o carne gustoasă și nu are schelet osos, ci doar cartilagii. → procent de 10%
Știuca are o carne destul de gustoasă și foarte slabă. Totuși, aceasta este un pește cu destul de multe oase. → procent de 55%
Ton-ul este un pește cu extrem de puține oase. Dat fiind că un astfel de pește poate ajunge și la câteva sute de kilograme, acesta are numai oase mari. → procent de 10%
Cum se mănâncă peștii cu oase?
Dacă peștele este întreg, începe prin a desface ușor fileul de pe partea de sus, folosind o furculiță sau un cuțit. Acest lucru îți va permite să identifici zonele unde sunt concentrate oasele mai mari. Ridică cu atenție carnea de peștelui, evitând să o rupi în bucăți mici. Acest lucru va facilita identificarea oaselor. Uită-te atent la bucata de pește înainte de a o introduce în gură. Oasele mici pot fi vizibile și poți să le îndepărtezi manual. Poți folosi și degetele pentru a simți oasele, trecând ușor prin carnea peștelui.
Dacă simți că ai prins un os mic în gură, nu-l înghiți. Mestecă încet și atent, pentru a evita să înghiți oasele mici. Dacă simți unul, scoate-l cu atenție. În cazul în care îți dai seama că ai înghițit un os mic, nu te panica. De obicei, organismul îl va elimina natural, dar dacă simți disconfort sau durere în gât, cel mai bine este să bei apă și, în cazuri mai serioase, să consulți un medic.