Care sunt pronumele personale?

12.06.2020
Care sunt pronumele personale?

Pronumele personal este partea de vorbire flexibilă care ţine locul unui substantiv. Acesta este de mai multe feluri: personal, reflexiv, de întărire, posesiv, demonstrativ, nehotărât, interogativ, relativ, negativ. Limba română trebuie vorbită corect, iar oamenii trebuie să știe cât mai multă gramatică.

Ce este pronumele personal?

Pronumele se acordă în gen și număr cu substantivul pe care îl înlocuiește. El indică diferite persoane în raport cu vorbitorul: eu (persoana care vorbește), tu (persoana cu care se vorbește), el/ea (o persoană sau un obiect), noi (persoanele în numele cărora se vorbește), voi (persoanele cărora le este adresată vorbirea), ei/ele (mai multe persoane sau mai multe obiecte).

Formele pronumelui personal

Acesta are forme diferite după gen doar la persoana a III-a: masculin (el/dânsul, ei/dânșii), feminin (ea/dânsa, ele/dânsele), neutru (el/dânsul, ele/dânsele). Pronumele personal are forme diferite în funcție de număr: singular (eu, tu, el/dânsul, ea/dânsa) și plural (noi, voi, ei/dânșii, ele/dânsele).

Formele pronumelui personal în funcție de caz

Trebuie specificat că pronumele personal nu are forme pentru persoana I și a III-a, la cazul vocativ. De asemenea, la cazul genitiv, nu are forme pentru persoana I și persoana a II-a.

Situația se complică și mai mult și trebuie știut că la cazurile acuzativ și dativ, pronumele personal are forme accentuate și neaccentuate. Formele accentuate subliniază persoana despre care se comunică (mine – mie, tine – ție), iar formele neaccentuate nu accentuează persoana despre care se comunică.

Alte forme ale pronumelui personal

La persoana a III-a, se mai folosesc şi pronumele personale: dânsul, dânsa, dânşii, dânsele și reprezintă o formă mai politicoasă decât pronumele el, ea, ei, ele. Acestea au forme de gen, număr și caz și se declină în felul următor:

Pronumele de politeţe

Acesta este folosit în vorbirea cu persoanele față de care se exprimă respect. Are forme numai pentru persoana a II-a şi a III-a: dumneata, dumnealui, dumneaei, dumneavoastră, dumnealor, dumneasa, mata, matale (forme poulare).

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot