Cunoscute sub denumirea de legile internaționale umanitare, regulile războiului sunt un set de reguli care subliniază ce se poate și ce nu se poate face în timpul războiului. Regulile războiului se bazează pe legile internaționale prezentate în Convențiile de la Geneva.
Convențiile de la Geneva reprezintă ansamblul a patru tratate formulate la Geneva, Elveția, tratate care stabilesc standardele dreptului internațional în ceea ce privește problemele umanitare. Aceste tratate se referă în principal la tratamentul necombatanților și prizonierilor de război.
Semnat de 196 de țări, tratatul internațional este aplicat universal în întreaga lume. Convențiile de la Geneva urmăresc să limiteze suferința cauzată de război necombatanților și civililor.
Henri Dunant, fondatorul Crucii Roșii, a demarat o amplă campanie pentru a face cunoscute regulile războiului pentru prima dată în Convenția de la Geneva în anul 1864. În acel moment, 12 țări au semnat tratatul.
Primul tratat se preocupa, în primul rând, de asigurarea dreptului prizonierilor de război, subliniind că aceștia nu trebuie abuzați și subliniind că armatele au datoria legală de a îngriji bolnavii și răniții pe câmpurile de luptă.
După ororile Primului (1914-1918) și celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), Convențiile de la Geneva s-au extins pentru a include tratamentul civililor în război. Iată o listă rezumată a regulilor războiului:
Termenul de crimă de război a fost și este dificil de definit cu precizie, iar utilizarea sa a evoluat constant, în special după 1918 de la sfârșitul Primului Război Mondial. Prima încercare sistematică de a defini o gamă largă de crime de război a fost cunoscută și sub numele de „Codul Lieber” după autorul său principal, Francis Lieber, care a fost emis de președintele SUA Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil American și distribuit personalului militar al Uniunii în 1863.
Crima de război denotă încălcări deosebit de grave ale dreptului internațional umanitar în timpul desfășurării acțiunilor militare, manifestată prin: uciderea, torturarea prizonierilor de război, precum și organizarea sclaviei asupra prizonierilor de război și civililor capturați în zonele de luptă.
Foto: DepositPhotos.com