Cine ar fi crezut că există specii de animale care nu se pot îmbolnăvi niciodată de cancer? Conform oamenilor de știință, rechinii și o specie de șoareci care trăiește în Africa sunt singurele necuvântătoare care nu se îmbolnăvesc niciodată de boala secolului.
Conform cercetătorilor, rechinii sunt imuni la toate bolile cunoscute până în prezent, inclusiv la cancer. În plus, spre deosebire de oameni dar și de alte specii de pești, rănile rechinilor se vindecă extrem de ușor și nu se infectează niciodată.
Specialiștii susțin că țestului cartilaginos al rechinilor este plin de proteine antiangiogenetice. Acestea din urmă suprimă apariția noilor vase sangvine, surse de hrană pentru tumorile canceroase.
Care este cel mai mare pește prins vreodată în România?
Tot în această categorie intră și o specie de șoareci numiți Heterocephalus glaber. Aceștia nu au păr și sunt imuni la cancer datorită unei gene p16 care atacă celulele canceroase înainte ca acestea să apuce să se dezvolte sau să se înmulțească.
„Aceste animale sunt supuse unui stres foarte mare în mediul subteran: întuneric, hrană puţină, un număr imens de agenţi patogeni şi niveluri scăzute de oxigen. Aşa că şi-au dezvoltat o gamă de mecanisme prin care să facă faţă acestor dificultăţi”, a explicat Eviatar Nevo, unul dintre autorii lucrării publicate în revista Nature.
Cancerul cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Nu toate tumorile sunt canceroase; tumorile benigne nu se răspândesc la alte organe.