Mareșalul Ion Antonescu este unul dintre cei mai cunoscuți români ai ultimului secol. Acesta a fost șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”. Ion Antonescu a fost cel care l-a constrâns pe rege să abdice în favoarea foarte tânărului principe moștenitor Mihai. Ion Antonescu a fost executat pe 1 iunie 1946 la Jilava.
Pe data de 23 august 1944, regele Mihai I l-a arestat și l-a demis prin decret regal pe Ion Antonescu. Fostul militar a fost predat inițial comuniștilor, apoi rușilor și după ce a fost ținut doi ani în URSS a fost readus în țară pentru a fi judecat.
Antonescu a fost judecat și condamnat la moarte pentru crime de război. După respingerea cererilor de graţiere nu mai rămânea decât să se pună în aplicare execuția.
Pe data de 1 iunie 1946, un pluton format din 30 de gardieni, comandat de Vasile Frugină s-a deplasat la închisoarea Jilava, acolo unde era arestat fostul mareșal. Colonelul Dumitru Pristavu, comandantul închisorii militare Jilava a vizitat celulele condamnaților. Când a ajuns la Ion Antonescu l-a întrebat care este ultima sa dorință.
“Cer să nu fiu legat la mâini şi nici la ochi când se va trage în mine”, a spus Antonescu.
După ora 17.30, preotul Teodor Totolici, confesorul închisorii, a împărtăşit condamnaţii, însoţindu-i până la stâlpul de execuţie. Se spune că la ieşirea pe poarta principală, văzând gardienii din plutonul de execuţie, Constantin Vasiliu, un alt condamnat la moarte, a exclamat: „ăştia nu ştiu să tragă, o să ne ciuruiască”.
Ion Antonescu nu a murit imediat. Raportul execuției întocmit de inspectorul de poliţie Mihail Gavrilovici spune: „În urma salvei au căzut toţi la pământ. în clipa următoare, Ion Antonescu s-a ridicat, sprijinindu-se pe o mână şi a strigat: ‘Domnule, nu m-aţi omorât’, după care efort a căzut jos”. Antonescu a fost ucis cu o zi înainte să împlinească 64 de ani.