La un moment dat, erau țări comuniste pe aproape toate continentele. Toată Europa de Est, de exemplu, a fost odată condusă de regimuri comuniste. Dar la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 90, comunismul a început să se prăbușească.
Astăzi, există doar cinci țări în lume care sunt comuniste. Aceste țări sunt Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Cuba și China. În multe cazuri, aceste state se autointitulează mai degrabă socialiste decât comuniste, deoarece mulți comuniști cred că socialismul și comunismul sunt sinonime.
În mod ironic, totuși, s-ar putea să nu urmeze neapărat ideologia comunistă. Într-adevăr, toate aceste țări au introdus cel puțin unele reforme în economiile lor pentru a le face mai… capitaliste.
Republica Populară Democrată Coreea (Coreea De Nord). Probabil că nicio altă țară comunistă nu a rămas atașată ideologiei comuniste mai mult decât Coreea de Nord. Țara aderă la un tip de comunist indigen cunoscut sub numele de Juche, care promovează încrederea în sine și independența completă față de restul lumii. Ca atare, Coreea de Nord a fost considerată una dintre cele mai izolate țări din lume. În conformitate cu ideologia Juche, statul deține control total asupra economiei țării.
În anii 1990, dezastrele naturale, politicile agricole slabe și alte gestionări economice defectuoase au dus la foamete în țară, mulți nord-coreeni suferind de malnutriție sau murind de foame. Între timp, în loc să investească în bunăstarea poporului său, regimul aflat la conducere a continuat să investească masiv în armata sa, despre care se crede că acum are arme nucleare.
Astăzi, Coreea de Nord rămâne o dictatură totalitară sub actualul lider Kim Jong Un. Poporul nord-coreean este învățat să-l privească pe el și pe predecesorii săi ca pe un zeu. Știrile sunt strict controlate. De fapt, cetățenii obișnuiți nord-coreeni nu au aproape nicio modalitate de a se conecta la lumea exterioară.
Republica Socialistă Vietnam. Vietnamul este condus de un regim comunist din 1975, când țara a fost reunită în urma războiului din Vietnam. Țara este un stat cu partid unic, condus de Partidul Comunist din Vietnam. Spre deosebire de Coreea de Nord, totuși, angajamentul regimului față de ideologia comunistă este acum minim în cel mai bun caz.
În 1986, Vietnam a introdus o politică cunoscută sub numele de Doi Moi , care a încercat să transforme economia țării dintr-o economie de tip comunist, planificată central, într-o economie mai capitalistă, condusă de piață. De când reformele economice au luat loc, creșterea economică a țării a crescut vertiginos.
Cu toate acestea, Partidul Comunist din Vietnam continuă să dețină monopolul asupra puterii în țară. Guvernul vietnamez a fost acuzat că a restrâns sever drepturile omului ale poporului lor. Mass-media este strict controlată, iar cei care vorbesc împotriva regimului sunt hărțuiți, agresați, arestați și închiși în mod obișnuit. Astfel, Vietnamul rămâne oficial o dictatură comunistă, dar ideologia comunistă a fost aproape abandonată.
Republica Democrată Populară Lao (Laos). Vecinul din partea de vest al Vietnamului, Laos, are un regim comunist din 1975. Partidul comunist al țării este cunoscut sub numele de Partidul Revoluționar al Poporului Laoțian (LPRP). Spre deosebire de alte regimuri comuniste, guvernul Laos nu profesează în mod deschis comunismul.
De fapt, cuvântul „comunism” nu apare în documentele oficiale și nici țara nu este presărată cu statui ale liderilor comuniști precum Marx și Lenin. Se știe că tărâmul politic din Laos este foarte secret, nimeni din afara regimului nu știe cu adevărat ce se întâmplă pe coridoarele puterii.
La fel ca Vietnam, Laos a introdus reforme economice în 1986. De atunci, Laos s-a bucurat de o creștere economică constantă și de o reducere semnificativă a sărăciei. În 1991, țara a adoptat o constituție care se presupune că garantează drepturile fundamentale ale omului. Dar unele drepturi, cum ar fi dreptul la viață, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, libertatea de arestare arbitrară și libertatea de tortură nu sunt incluse în constituție și nici dreptul la un proces echitabil sau la o justiție independentă.
În practică, provocările la adresa puterii LPRP nu sunt permise și sunt eliminate rapid. De asemenea, ca și în alte state comuniste, regimul menține un control strâns asupra presei din țară. Utilizarea rețelelor sociale este, de asemenea, răspândită în țară, dar guvernul o monitorizează pentru orice conținut pe care îl consideră negativ.
Republica Cuba. Cuba este singura țară comunistă în emisfera vestică. Se află sub stăpânire comunistă din 1959, când gherilele marxiste, conduse de Fidel Castro, au preluat puterea de la dictatorul militar Fulgencio Batista.
Castro a condus Cuba până când s-a pensionat în 2008. A murit opt ani mai târziu. După ce comuniștii au preluat puterea în Cuba, au început să îmbunătățească infrastructura țării și să ofere asistență medicală și educație gratuite pentru toți cubanezii.
Toate afacerile private au fost naționalizate. Până în prezent, Cuba continuă să ofere asistență medicală și educație universală cetățenilor săi. Astfel, Cuba are unele dintre cele mai înalte standarde de sănătate și educație din America Latină.
Republica Populară Chineză. China este cea mai mare țară comunistă din lume. Regimul său comunist datează din 1949, când forțele comuniste, conduse de Mao Zedong, au învins forțele naționaliste într-un război civil și au proclamat înființarea Republicii Populare Chineze. Partidul Comunist din China este cel mai mare partid comunist din lume, cu aproximativ 90 de milioane de membri.
Timp de decenii după instaurarea guvernării comuniste în China, terenurile agricole au fost colectivizate și toate afacerile au fost aduse sub controlul statului. Politicile economice ale guvernului comunist până în anii 1970 au dus la moartea a zeci de milioane de cetățeni chinezi din cauza foametei, torturii, muncii forțate și sinuciderii.
Dar în 1976, Mao Zedong a murit și a fost succedat de Deng Xiaoping, care a început să instituie reforme economice. Rezultatul acestor reforme a fost expansiunea rapidă a economiei chineze. Astăzi, China are a doua cea mai mare economie din lume. Țara a abandonat aproape componenta economică a ideologiei comuniste. Ceea ce nu a fost abandonat, însă, sunt măsurile represive de control al disidenței pentru care sunt cunoscute regimurile comuniste.
Foto: Deposit Photos