Care sunt țările care nu au armată? Cine le apără? Care este singura țară din NATO fără armată?

18.06.2020
Care sunt țările care nu au armată? Cine le apără? Care este singura țară din NATO fără armată?

Armata este o forță puternic înarmată, extrem de organizată, destinată în primul rând războiului. Mai toate statele din lume beneficiază de forțe militare, fie ele terestre, marine, aeriene sau spațiale. Dacă până nu demult cele mai puternice armate erau cele mai numeroase, astăzi cele mai puternice sunt armatele dotate din punct de vedere tehnologic.  Totuși, există și state care nu dețin armată, unele dintre ele chiar membre NATO.

În lume există 21 de state care, fie au renunțat definitiv la armată, fie au fost obligate de marile puteri să-și desființeze propria armată. Există și state care, deși nu au armată, păstrează forțe paramilitare.

Andorra, un stat cu o suprafață de 468 de kilometri pătrați, nu are armată și nici nu ar avea nevoie. De apărarea Andorrei sunt responsabile Franța și Spania, cele două mari vecine ale micului stat. Franța este țara care se îngrijește și de defensiva Monaco-ului.

Nici Costa Rica nu are armată. De fapt, Costa Rica a fost prima țară care a eliminat formal forțele militare. Constituția acesteia a interzis din 1949 formarea unei armate permanente.

Dominica nu avut armată propriu-zisă din 1981 din cauza unui atentat de lovitură de stat.

Grenada a avut forță armată până în anul 1983, când țara a fost invadată de americani.

Armata Haitiului a fost desființată în iunie 1995, dar rebelii au cerut restabilirea acesteia. Poliția Națională Haitiană este cea care menține câteva unități paramilitare.

Insulele Marshall nu au armată și sunt apărate de Statele Unite ale Americii. La fel se întâmplă și cu Palau și Statele Federate ale Microneziei.

De menținerea păcii din Insulele Solomon și Kiribati se ocupă forțele armate ale Australiei și Noii Zeelande. Tot armata Australiei se ocupă și de apărarea Nauru.

Panama și-a desființat forțele armate în anul 1990. De apărare se ocupă polița statului din America Centrală.

Sfânta Lucia, o țară insulară situată în arhipelagul Caraibe între Martinica și Barbados, nu deține nici ea armată. O unitate specială de servicii este menținută pentru scopuri interne.

Liechtenstein este cea mai apropiată țară de România care nu are armată. De fapt, în Liechtenstein armata este permisă doar în vreme de război. Totuși, apărarea micului stat intră în responsabilitatea Elveției.

Nici Vatican nu are armată, dar nici nu apără nimeni acest stat. Nu există tratat de apărare cu Italia, întrucât s-ar încălca neutralitatea Vaticanului.

Care este singura țară din NATO fără armată?

Islanda este un stat aparte. Deși nu mai are armată din 1869, Islanda este membru NATO încă de la începutul alianței, din 1949. Cu toate că Islanda nu are armată, încă păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot