Specialiștii în gastronomie au ajuns la concluzia că bucătăria mediteraneană, adică a acelor țări din jurul Mării Mediterane, este cea mai bună din lume în anul 2022. Pentru a fi și mai exacți, trei țări din această regiune se află pe primele trei locuri ale clasamentului.
Oamenii din întreaga lume au votat pe site-ul tastatlas.com unde pot fi mâncate cele mai bune și delicioase preparate culinare din lume. Clasamentul a arătat că bucătăria mediteraneană este cea mai apreciată, iar podiumul este alcătuit din Italia pe primul loc, Grecia pe poziția a doua și Spania pe treapta a treia.
Țara noastră s-a clasat pe locul 22 din 95 de țări la capitolul gastronomie. România a fost peste Filipine, însă sub Ungaria. Votanţii au apreciat produsele tradiţionale româneşti prezentate pe site-ul de specialitate, printre care salamul de Sibiu, babicul, cașcavalul afumat, micii, mămăliga, chiftelele, drobul, salata de vinete, cozonacul și amandinele.
Așa cum am relatat mai sus, gastronomia italiană, grecească și spaniolă s-au clasat pe primele trei locuri ale clasamentului. Oamenii au apreciat produsele tradiționale din aceste țări și pentru gustul diversificat, dar și pentru prospețimea preparatelor culinare. Ingredientele folosite în bucătăriile acestor țări sunt întotdeauna diversificate, proaspete și sănătoase: peşte şi fructe de mare, carne de miel, porc și pui, ulei de măsline, legume și fructe, numeroase produse lactate și brânzeturi proaspete și maturate, miere, paste proaspete și multe altele.
În mod surprinzător, bucătăria românească a fost apreciată peste unele mult mai renumite în lume, precum cea thailandeză (locul 30), austriacă (locul 33), libaneză (locul 40).
Preparatele din bucătăria mediteraneană provin din cele 21 de țări care înconjoară Marea Mediterană. Principalele ingrediente sunt fructele și legumele proaspete, alături de păsările de curte și fructele de mare, orez, cereale, fasole și paste. Principalele forme de preparare sunt frigerea și fierberea. Un alt ingredient important este uleiul de măsline. Iaurtul și branza sunt, de asemenea, o componentă majoră a dietei mediteranene, potrivit Wikipedia.org.
Foto: Wikipedia.org