Care sunt țările cu două sau mai multe capitale? Care sunt motivele acestei alegeri?

de: Ana-Maria
13 11. 2020
pexels-photo-208733

Majoritatea țărilor din lume au o capitală în care se află guvernul. Exemple de astfel de locuri sunt Washington DC., Paris, Roma sau Tokyo. Foarte des aceste orașe sunt și cele mai mari și mai populate din țară.

Există, însă, unele țări care au două sau mai multe capitale. Motivele pentru care o țară are mai multe capitale pot fi istorice sau să extindă funcțiile guvernamentale în țară.

Bolivia, La Paz și Sucre

Cel mai cunoscut exemplu de țară cu două capitale este Bolivia. La Paz și Sucre sunt două orașe care au convenit să împartă diferite părți ale guvernului între ele. Această diviziune datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când grupurile politice din opoziție aveau aspirații diferite cu privire la modul în care țara ar trebui să se guverneze singură.

Olanda, Amsterdam și Haga

Olanda este o altă țară care are efectiv două capitale. Conform constituției, Amsterdam este capitala, dar parlamentul și guvernul olandez se află la Haga de sute de ani, oferind orașului respectiv funcțiile capitalei. Haga este, de asemenea, sediul a numeroase agenții guvernamentale internaționale importante, precum Curtea Penală Internațională.

Africa de Sud, Cape Town, Bloemfontein și Pretoria

Africa de Sud face un pas mai departe, având trei capitale oficiale: Cape Town, Bloemfontein și Pretoria. În loc să concentreze toate părțile guvernului într-un singur oraș, ramura executivă sud-africană se află în Pretoria, ramura judiciară se află în Bloemfontein, iar ramura legislativă este în Cape Town. Această diviziune se face parțial pentru a găzdui diferitele grupuri etnice care sunt răspândite în întreaga țară.

Cape Town

Côte D’Ivoire, Yamoussoukro și Abidjan

Capitala oficială a Coastei de Fildeș este Yamoussoukro, dar sediul de facto al guvernului este Abidjan. A avea un sediu de facto al guvernului înseamnă că orașul nu este oficial capitala, ci îndeplinește toate funcțiile de care un guvern are nevoie pentru a funcționa.

Benin, Porto-Novo și Cotonou

Aceeași situație ca în Coasta de Fildeș există și în țara Benin din Africa de Vest, care are o capitală oficială la Porto-Novo și o capitală de facto la Cotonou. În ambele cazuri, cel mai mare oraș funcționează precum capitală de facto, dar funcțiile guvernamentale oficiale sunt situate în altă parte.

Chile, Santiago și Valparaiso

Capitala oficială a Chile este Santiago, care este și cel mai mare oraș al său. Cu toate acestea, legislativul național a fost mutat la Valparaiso în 1990, în timp ce țara se recupera din regimul Pinochet și urmărea să descentralizeze puterea politică din țară.

Georgia, Tbilisi și Kutaisi

Tbilisi este capitala oficială a Georgiei și tot acolo se află și guvernul executiv. În timp ce președintele și cabinetul se află în cel mai mare oraș al țării, capitala legislativă a țării este Kutaisi. În Georgia, legile sunt elaborate într-o parte a țării, dar funcțiile executive sunt îndeplinite în alta.

Georgia

Honduras, Tegucigalpa și Comayagüela

Honduras are o situație unică. Nu are o capitală, ci o entitate numită Municipalitatea districtului central. În acest district, există capitala de facto Tegucigalpa, care este și cel mai mare oraș al țării. Totuși, există și Comayagüela, care este, de asemenea, considerată o capitală constituțională cu Tegucigalpa.

Malaezia, Kuala Lumpur și Putrajaya

Capitala oficială a Malaeziei este Kuala Lumpur. Pentru că orașul este prea aglomerat, guvernul a decis ca un alt oraș să gestioneze funcțiile administrative ale țării la nivel federal. În 1999, guvernul și sistemul judiciar s-au mutat în orașul Putrajaya.

Muntenegru, Podgorica și Cetinje

Deși Podgorica este capitala oficială a Muntenegrului, orașul Cetinje este o capitală onorifică ca respect pentru trecutul țării. A fost fosta capitală a țării și încă funcționează ca un important centru cultural.

Podgorica

Coreea de Sud, Seoul și Sejong

Coreea de Sud a adoptat modelul celor două capitale din 2012. Seoul a fost mult timp capitala oficială și centrul economic și cultural al țării, dar orașul Sejong este acum capitala administrativă în care se află multe dintre cele mai importante agenții ale guvernului. Mișcarea a fost efectuată pentru a reduce congestionarea puterea politică din Seoul.

Sri Lanka, Colombo și Sri Jayawardenepura Kotte

Renumita capitală a Sri Lanka este Colombo, dar în ultimele patru decenii legislativul național a fost transferat într-o suburbie din Colombo, numită Sri Jayawardenepura Kotte. În 1982, parlamentul țării s-a mutat în Sri Jayawardenepura Kotte și de atunci a devenit capitala legislativă.

Swaziland, Lobamba și Mbabne

Spre deosebire de unele dintre țările care au adoptat un sistem cu două capitale, Swaziland a avut întotdeauna două capitale. Lobamba este locul în care locuiesc conducătorii de elită și este considerat a fi sediul tradițional al puterii din țară și acolo se întrunește Parlamentul. Mbabne este, însă, capitala administrativă în care au loc restul funcțiilor guvernamentale.

Tanzania, Dar es Salaam și Dodoma

Dar es Salaam este capitala istorică și cel mai mare oraș din Tanzania. Cu toate acestea, orașul Dodoma se află într-o locație mai centrală față de restul țării. De aceea, în 1973, guvernul a mutat capitala la Dodoma, deși multe dintre agențiile guvernamentale și ambasadele străine din Tanzania rămân în Dar es Salaam.

Dar es Salaam

Sahara Occidentală, Laayoune și Tifariti

Sahara de Vest este un teritoriu disputat între țara Marocului și statul parțial recunoscut al Republicii Democratice Arabe Sahrawi, care pretind Sahara Occidentală drept țara lor. Maroc consideră Laayoune capitala, dar Republica Democrată Arabă Sahrawi consideră Tifariti capitala teritoriului său autoproclamat.