Care sunt țările „botezate” după numele unor personalități?
Cum ar fi să conducem o țară numită după propriul nume? Există un grup select de indivizi care a atins un grad de nemurire datorită numirii țărilor după ei. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în multe cazuri, țările în sine au apărut cu mult timp după moartea persoanei pe care o numesc.
Studii recente au arătat că majoritatea celor aproape 200 de țări de pe pământ poartă numele unuia dintre cele patru lucruri: un trib, o caracteristică a pământului, o descriere direcțională sau o persoană importantă.
Unele dintre țările numite după personaje istorice sunt destul de evidente, dar altele sunt puțin mai surprinzătoare. Iată câteva țări despre care s-ar putea să nu fi știut niciodată că au fost numite după personaje istorice.
Care sunt țările denumite după personalități?
Bolivia
Bolivia a fost numită după Simón Bolívar, unul dintre cei mai importanți lideri în războaiele de independență spaniol-americane și probabil singura persoană care are două țări numite după ele, numele oficial al Venezuelei fiind de fapt Republica Bolivariană a Venezuelei.
Numele a apărut atunci când Antonio José de Sucre, pe atunci lider al Venezuelei, a ales să creeze o națiune cunoscută pe atunci sub numele de Charcas, mai degrabă decât să o unească cu Republica Peru sau Provinciile Unite din Rio de la Plata. Cu sprijin local, Sucre a numit noua națiune în onoarea lui Bolívar.
Simón Bolívar, un revoluționar din secolul al XVIII-lea a eliberat jumătate din America de Sud de sub conducerea monarhiei spaniole. Simón Bolívar a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai luptei de succes din America de Sud pentru independența împotriva Spaniei.
După triumful asupra monarhiei spaniole, Bolívar a participat la înființarea Gran Columbia, o națiune formată din coloniile spaniole eliberate. A fost președinte al Gran Colombia între 1821 și 1830. Bolívar este creditat că a contribuit decisiv la independența actualelor țări din Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama și Bolivia și este adesea venerat ca erou.
Filipine
Exploratorul spaniol Ruy López de Villalobos a numit insulele Leyte și Samar în onoarea regelui Filip al II-lea al Spaniei, prințul de atunci al Asturiei, în timpul expediției sale din 1542. La început, numele se referea doar la aceste două insule, dar în cele din urmă a fost folosit pentru a acoperi toate insulele din arhipelag.
Deși numele oficial al Filipinelor a suferit mai multe schimbări de-a lungul anilor, tributul adus regelui Philip a rămas întotdeauna parte a titlului. A fost rege al Spaniei, rege al Napoli, stăpân al celor șaptesprezece provincii și căsătorit cu regina Maria a Angliei.
Columbia
Numele Columbiei este derivat din numele de familie al lui Cristofor Columb, care este cunoscut sub numele de Cristóbal Colón în spaniolă. Conceput pentru prima dată de revoluționarul venezuelean Francisco de Miranda ca referință la Lumea Nouă, numele a fost adoptat oficial pentru prima dată sub numele de Republica Columbia în 1819, care, după ce a trecut prin mai multe schimbări de nume în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a devenit Regatul Unit al Statelor din Columbia în 1863 și, în cele din urmă, Republica Columbia din nou în 1886. Columb, de altfel, nu a pus niciodată piciorul în Columbia.
Care sunt țările denumite după personalități?
Seychelles
Această țară de 115 insule din Oceanul Indian și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1976, dar înainte de stăpânirea colonială britanică, țara era de fapt controlată de Franța și numită după Jean Moreau de Séchelles, care era la acea vreme ministru al Finanțelor în timpul lui Ludovic al XV-lea. Acest politician francez nu a vizitat niciodată paradisul său omonim.
El Salvador
El Salvador are distincția singulară de a fi numit după Iisus Hristos însuși, fiind botezat oficial „Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo” – sau „Provincia Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul Lumii” – în 1524 de cuceritorul Pedro de Alvarado. Numele ușor greoi a fost scurtat mai târziu în El Salvador sau „Mântuitorul”.
Saint Lucia
Saint Lucia este singura țară din lume numită după o femeie, acea femeie fiind Sfânta Lucy din Siracuza, un martir creștin care a fost ucis în timpul persecuției dioclețiene din 304 d.Hr., și a cărui zi de sărbătoare este sărbătorită pe 13 decembrie. Primii coloniști europeni din țara insulară din Caraibe au fost francezii, care au numit insula Saint Lucia în cinstea ei.
Mauritius
Națiunea insulară Mauritius a trecut de-a lungul anilor cu mai multe nume diferite. Numită pentru prima dată Dina Arobi în 975 de către marinarii arabi, a continuat să fie numită atât Cirne cât și Mascarenes de către marinarii portughezi, înainte de a fi botezată Mauritius în 1598 de către marinarii olandezi. A fost numit după Prințul Maurice van Nassau, care era conducătorul de atunci al Republicii Olandeze.
Statele Unite ale Americii
Continentul Americii a fost numit pentru prima dată ca atare în 1507 de către un cartograf german pe nume Martin Waldseemüller, care a numit toate țările din emisfera vestică „America” după exploratorul italian Amerigo Vespucci. Continentul Americii își trage numele din versiunea latină feminizată a prenumelui său.
Prima utilizare înregistrată a numelui „Statele Unite ale Americii” datează de la o scrisoare din 1776 a unui general american numit Stephen Moylan. Chiar dacă Vespucci nu a pus niciodată piciorul în ceea ce este acum SUA, țara încă aduce un omagiu numelui său.
Insulele Marshall
O țară insulară în apropierea ecuatorului din Oceanul Pacific, Insulele Marshall au fost numite după John Marshall, un explorator britanic al Oceanului Pacific. Marshall și-a petrecut marea majoritate a vieții pe mare, devenind ucenic de marinar la vârsta de 10 ani, și a trasat Insulele Marshall, precum și unele dintre Insulele Gilbert.
Foto: Wikipedia & BBC & Pexels.com