Cine ar putea credă că, pe Terra, există o țară cu o suprafață de peste 2 milioane de kilometri pătrați pe unde nu trece niciun râu? Ei bine, este vorba despre Arabia Saudită, al 13-lea stat ca mărime din lume. Dar, saudiții nu sunt singurii în această situație.
Cu o suprafață de 2 149 690 km², Arabia Saudită este de 10 ori mai mare decât România, clasându-se pe locul al 13-lea în lume ca și suprafață. Totuși, în ciuda mărimii, prin Arabia Saudită nu trece niciun râu. Arabii au ieșire la Marea Roșie și la Oceanul Indian și au construit mai multe canale artificiale care țin loc de râuri.
Cum arată locul de unde izvorăște Dunărea?
În aceeași situație mai sunt și alte țări din lume. De exemplu, alte state prin care nu trece niciun râu sunt Bahrain, Comoros, Kiribati, Insulele Maldive, Insulele Marshall, Malta, Monaco, Nauru, Tonga, Kuweit, Oman, Qatar, Yemen, Emiratele Arabe Unite (UAE), Vatican sau Tuvalu. În total, 17 state care nu au râuri.
De cele mai multe ori, administrațiile acestor state au găsit surse alternative de aă potabilă. Fie canale temporare care se umplu în timpul sezonului ploios, așa cum e cazul Arabiei Saudite, fie transformarea apei sărate din mări în apă potabilă, în cazul insulelor.