Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin? Când a apărut primul buletin în România?

15.11.2021
Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin? Când a apărut primul buletin în România?

Un buletin este acel card cu numele unei persoane, fotografia, data de naștere, precum și alte informații cu privire la aceasta. În unele țări, oamenii sunt obligați să aibă asupra lor cărți de identitate pentru a dovedi cine sunt.

Unele state au încetat să mai folosească buletinul de foarte mulți ani, dar utilizarea lor rămâne un subiect controversat până în prezent. Cei care susțin ideea insistă că utilizarea lor ar putea ajuta la prevenirea imigrației ilegale, în timp ce o proporție substanțială a publicului își exprimă îngrijorarea cu privire la intimitate sau la pierderea libertăților personale.

Care sunt țările din UE ale căror cetățeni nu au buletin?

În prezent, există doar trei țări din Uniunea Europeană care nu utilizează nicio formă de carte de identitate: Irlanda, Islanda și Danemarca, toți ceilalți membri ai UE utilizând o formă de carte de identitate, fie că este opțională sau obligatorie.

Aceste carduri pot fi folosite nu numai ca document oficial de identitate în țările lor natale, ci și ca document de călătorie pentru exercitarea dreptului de liberă circulație în Spațiul Economic European și Elveția și ca documente de identificare neoficiale în unele zone din afara UE, cum ar fi verificarea vârstei.

România, primele buletine în 1921

Primele acte de identitate au fost eliberate cetăţenilor români  la puțină vreme după finalul PrimuluI Război Mondial ca urmare a Decretului nr. 947 din 24.03.1921 prin care s-a aprobat Regulamentul de aplicare a Legii nr.812 din 19.03.1915, modificată prin Decretul nr.655 din 01.03.1921. Actele de identitate se numeau buletine de înscriere în biroul populaţiei şi în conţinutul lor se regăseau informaţii referitoare la datele de stare civilă, porecla, domiciliul, profesia şi semnalmentele posesorului (statura, părul, fruntea, sprâncenele, ochii, nasul, gura, bărbia, faţa, tenul, semnele particulare).

România, noi cărți de identitate începând cu 2021

România a început să emită noi cărți de identitate din august 2021 pentru a se alinia la standardele UE. Noile documente de identificare vor avea dimensiunea permisului de conducere, și vor prezenta steaguri ale României și UE, precum și un cip cu fotografia și două amprente ale titularului.

Este planificată o perioadă de tranziție de 10 ani pentru a permite schimbarea cărților de identitate pe măsură ce acestea expiră. Conform legislației în vigoare, cei care au peste 55 de ani primesc acte de identitate care nu mai expiră. Prin comparație, legislația UE prevedea că cei peste 70 de ani beneficiază de acest lucru. Alinierea la standardele UE este obligatorie, așa că nu este disponibilă nicio soluție pentru cei care refuză cartea de identitate bazată pe cip.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot