Care sunt țările unde benzina este mai ieftină decât apa?

14.12.2020
Care sunt țările unde benzina este mai ieftină decât apa?

Benzina este acum una dintre cele mai utilizate mărfuri din lume. Oamenii plătesc un preț modic pentru a obține și utiliza carburantul. Marea majoritate a vehiculelor utilizează acest tip de carburant.

Prețul benzinei variază de la un loc la altul. Țările cu rezerve mari de petrol au tarife mai mici pentru utilizatori. În timp ce țările care importă îi fac pe utilizatorii locali să plătească mai mult. Mai mult de atât, există țări precum Kuweit, Arabia Saudită, în care prețul benzinei este mai ieftin decât apa și, pe de altă parte, există țări precum Norvegia, Turcia, Olanda și Marea Britanie, în care aceasta este mai scumpă. Mult mai scumpă. Adăugarea de taxe, reduceri și subvenționări la benzină face ca prețul să varieze.

Țările unde benzina este mai ieftină decât apa

Datorită războiului prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia pentru țiței, consumatorii din întreaga lume pot beneficia de acest combustibil la un preț mai mic.

Cel mai mare exportator mondial de petrol din Arabia Saudită a „pedepsit” Rusia, al doilea producător mondial, pentru că a refuzat să reducă producția propusă de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Anual, Arabia Saudită cheltuie aproximativ 13,3 miliarde de dolari pentru a subvenţiona preţul benzinei şi al motorinei.

OPEC și alți producători au propus reducerea costurilor pentru a stabiliza scăderea prețurilor pe care a provocat-o criza economică din cauza pandemiei coronavirusului. În condițiile în care, la nivel mondial, o sticlă de apă de 500 ml costa 1,5 dolari, prețul benzinei în Arabia Saudită este 0,42 dolari/litru.

Până în primăvara anului 2020, Venezuela se lăuda cu cel mai ieftin combustibil din lume în ciuda situației dramatice în care se află țara în acest moment. Datorită subvențiilor acordate de fostul președinte socialist Hugo Chavez și succesorul și protejatul său, Nicolas Maduro, benzina vândută de compania petrolieră de stat PDVSA, care are un monopol legal asupra vânzărilor de combustibili, este în esență gratuită în Venezuela, costă doar 0,02 dolari/litru.

Dar rețeaua de rafinare a 1,3 milioane de barili pe zi a țării aproape s-a prăbușit, iar sancțiunile SUA care au ca scop eliminarea Maduro au complicat importurile de combustibil, determinând venezuelenii fie să aștepte ore în afara benzinăriilor, fie să apeleze la piață neagră extrem de scumpă.

Potrivit Global Petrol Prices, alte țări care au prețul extrem de mic de benzină sunt: Algeria cu 0,35 dolari/litru, Oman 0,50 dolari/litru, Egipt 0,54 dolari/litru, Qatar 0,34 dolari/litru, Kuwait 0,34 dolari/litru, Bahrain 0,53 dolari/litru și Turkmenistan 0,43 dolari/litru.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot