Cartofi proaspeți vs cartofi congelați. Care sunt mai sănătoși?

15.12.2022
Cartofi proaspeți vs cartofi congelați. Care sunt mai sănătoși?

Cartofii sunt printre cele mai consumate legume din lume. Aceștia pot fi preparați în diferite metode și, potrivit statisticilor, pentru oameni, reprezintă la nivel mondial a patra sursă de energie după orez, grâu și porumb. Cartofii sunt consumați la scară largă, de la copii la adulți, însă de multe ori aceștia nu sunt foarte sănătoși, mai ales dacă sunt prăjiți.

Cartofi proaspeți vs cartofi congelați

Specialiștii în sănătate nu recomandă consumul de cartofi prăjiți. Dacă totuși alegeți să gătiți cartofii în felul acesta, este indicat să îi prăjiți într-un ulei mai sănătos, precum cel de măsline sau de soia, care sunt bogate în acizi grași Omega-3. Sau, să nu refolosiți uleiul.

Nutriționiștii au atras atenția că pentru a avea un organism cât mai sănătos este bine să stăm departe de cartofii prăjiți, considerând acest tip de mâncare ca fiind o adevărată bombă calorică. În schimb, nutriționiștii susțin că piureul de cartofi este sănătos și aduce un aport de energie important corpului uman. Cu alte cuvinte, dacă vreți să consumați cartofi este indicat ca aceștia să fie fierți.

În ceea ce privește cartofii congelați, aceștia sunt și mai nocivi decât cartofii proaspeți prăjiți. Ultimele studii au arătat că aceștia conțin substanțe cancerigene, fiind un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Cercetările au arătat că există o substanță numită acrilamidă în cartofii congelați semipreparați, care în cantități mari duce la apariția cancerului.

Acrilamida apare atunci când amidonul se degradează ca urmare a procesului de gătire. Aceasta apare și la cartofii proaspeți prăjiți, atunci când uleiul depășește o anumită temperatură, însă cantitatea este mult redusă spre deosebire de cea pe care o găsim în cartofii congelați.

Specialiștii în domeniul alimentar au atras atenția că vor fi consecințe grave pe termen lung, dacă alegeți să consumați cartofii semipreparați congelați.

Procesul comercial include selecția și sortarea cartofilor, tăierea, albirea, adaugarea de zahăr, uscarea, prăjirea și congelarea. În combinație cu prepararea finală, aceastea generează culoarea, textura și aroma pe care le vedem și simțim când consumăm aceste produse.

Acrilamida se formează în mod natural în timpul gătirii multor produse alimentare. Formarea acrilamidei în produsele din cartofi prăjiți este inevitabilă, a afirmat chimistul alimentar Donald Mottram, potrivit profinews.ro.

În concluzie, cartofii proaspeți prăjiți sunt mai sănătoși decât cartofii congelați, însă chiar și ei dăunează organismului uman dar într-o măsură mai mică.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot