În apropiere de Biserica Amzei din București este în prezent un monument arhitectural şi istoric construit la începutul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae C. Mihăescu, acesta poartă numele de Casa „Mița Biciclista”, principala locatară fiind chiar faimoasa Mița Biciclista. În anul 2022, casa a intrat într-un amplu proces de restaurare și a devenit un punct de atracție pentru bucureșteni. Care este povestea acestui imobil?
Mița Biciclista a fost una dintre cele mai râvnite femei de la începutul anilor 1900. Blonda cu părul scurt și ochii verzi, nu foarte înaltă, având un metru şaizeci, Mița era o femeie frumoasă și curtată de personalitati ca Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand. Despre acesta din urmă se spune că i-ar fi făcut cadou casa care îi poartă azi numele. Când a început să îmbătrânească, Maria Mihăescu (cunoscută ca Mița Biciclista) s-a mutat la mansardă şi a închiriat câteva camere pentru a se întreţine.
Comuniștii i-au confiscat casa și faimoasa Mița Biciclista a murit în sărăcie, la 83 de ani, în 1968. Totuși, în casa cu pricina au avut loc numeroase aventuri amoroase în care protagonistă ar fi fost chiar Mița.
Casa Mița Biciclista este un imobil Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau. Clădirea are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, cupidoni și lei. În această casă a locuit o perioadă scurtă de timp și istoricul Neagu Djuvara.
„Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”, mărturisea Neagu Djuvara.
Casa celebrei curtezane Mița Biciclista s-a dedeschis în luna noiembrie pentru public după 80 de ani cu un mare bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN).
Având un spirit excentric și fiind prima femeie care se plimba cu bicicleta îmbrăcată în pantaloni, prin anul 1898, a fost văzută de ziaristul George Ranetti pedalând pe Calea Victoriei. A primit porecla „Miţa Biciclista” pentru că scriitorul George Ranetti ar fi fost îndrăgostit de ea și aceasta l-ar fi refuzat.
„Când aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata în voal alb, din care răsăreau încrucisate două ace mari a la Madame Butterfly”, Alexandru Predescu, „Vremuri vechi Bucurestene”.