Case noi realizate din cânepă. Materialul folosit nu ia foc

23.06.2022
Case noi realizate din cânepă. Materialul folosit nu ia foc

În ultimii 20 de ani lumea a cunoscut o dezvoltare amplă în toate sectoarele. Tehnologia a ajuns la un nivel pe care îl vedeam doar în filmele science-fiction. În toată această perioadă, toate domeniile vieții au fost regândite astfel încât să corespundă noilor realități. Construcțiile de case au fost direct influențate de noile tehnologii, fiind utilizate materiale care să fie mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Case construite din cânepă

În ultimii ani, tot mai multe case au început să fie construite din cânepă. Tehnologia nu este nouă și este utilizată de câțiva zeci de ani, însă în ultima perioadă a luat amploare. Practic în locul materialelor tradiționale, precum cărămida tradițională, este folosit un amestec de cânepă cu var. Aceasta combinație nu poluează și cel mai important aspect… nu ia foc.

Noul material folosit este format din resturile mărunţite ale tulpinilor de cânepă și var, fiecare în proporție de 50%. Din acest amestec se obține un fel de beton, numit „hempcrete”, sustenabil și biodegradabil. Produsul obținut este un izolator perfect, mult mai bun decât polistirenul sau vata minerală.

Am lucrat cu lut și var în diferite forme și combinații cu alte materiale organice, suficient cât să le văd potențialul, dar și limitările. În combinația dintre puzderie (bețe zdrobite din tulpina plantei de canabis) var și apă, apa e un alt element esențial pentru a începe chimia asta perfectă între cele două materiale.

Hempcrete sau mixul rezultat în urma amestecării varului, apei și cânepei este nu numai un izolator eficient, ci și un super regulator pasiv al umezelii dintr-o casă. Acționează ca un buffer termic. Cânepa produce această masă lemnoasă specială în doar câteva luni, iar carbonul e închis apoi în pereți. Pe măsură ce varul se recalcifică, absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și ai o casă care salvează mediul, cu o amprentă minusculă pentru planetă, a declarat inginerul Alexandru Postul pentru vice.com.

Potrivit datelor oficiale, peste 30% din deșeurile din țările Uniunii Europene provin din sectorul construcțiilor. Materialele folosite nu sunt prietenoase cu mediul înconjurător, iar producerea lor poluează natura. Drept urmare, specialiștii în domeniu încearcă să găsească o soluție mai ieftină și mai prietenoasă cu natura.

Curiozități despre case

Foto: Vice.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot