Intoxicația cu alcool este o consecință gravă și uneori mortală a consumului de cantități mari de alcool într-o perioadă scurtă de timp. A bea prea mult și prea repede poate afecta respirația, ritmul cardiac, temperatura corpului și reflexul gag și poate duce la comă și la moarte.
Intoxicația cu alcool poate apărea și atunci când adulții sau copiii consumă accidental sau intenționat produse de uz casnic care conțin alcool. Semnele și simptomele otrăvirii cu alcool includ confuzie, vărsături, convulsii, respirație lentă (mai puțin de opt respirații pe minut), respirație neregulată (un decalaj de peste 10 secunde între respirații), piele vânătă sau piele palidă, temperatură corporală scăzută (hipotermie) și inconștiență.
Nu întotdeauna apar toate semnele sau simptomele de mai sus, însă dacă o persoană este intoxicată cu alcool și este inconștientă sau nu poate fi trezită, riscă să moară dacă nu se solicita ajutor medical.
Spre deosebire de alimente, care pot dura câteva ore pentru a fi digerate, alcoolul este absorbit rapid de corp, cu mult înaintea celorlalți nutrienți. Și este nevoie de mult mai mult timp pentru ca organismul să scape de alcoolul ingerat. Majoritatea alcoolului este procesat (metabolizat) de către ficat.
Cu cât cantitatea de alcool băută este mai mare, în special într-o perioadă scurtă de timp, cu atât riscul de intoxicație cu alcool este mai mare. Băuturile mixte pot conține mai mult de o porție de alcool și pot dura chiar mai mult timp pentru a se metaboliza.
Potrivit specialiștilor, un bărbat care are o greutate de 100 kg și o înălțime de 1,70 metri poate intra în coma alcoolică daca bea cinci litri de bere sau 2,2 litri de vin. Medicii legiști spun că la o alcoolemie de peste trei ar putea surveni decesul, însă nu întotdeauna se întâmplă, fiind vorba doar de intoxicație a organismului cu alcool.