Aflați în epoca vitezei, în anumite regiuni și continente încă este prezent fenomenul de foamete. Malnutriția este cauzată de factori, cum ar fi războaie, vreme rea, lipsa opțiunilor de transport, scăderea prețurilor culturilor și creșterea prețurilor la alimente.
Această problemă a fost intens dezbătută de întreaga planetă, astfel că 193 de țări au semnat un acord care se angajează să pună capăt tuturor formelor de malnutriție până în 2030.
Divizia Națiunilor Unite pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă afirmă că acordul „încetează foamea, asigură securitatea alimentară și o nutriție îmbunătățită și promovează o agricultură durabilă”.
De la adoptarea acestui obiectiv în 2015, ONU raportează că „foamea este în creștere pentru al treilea an consecutiv și se realizează puține progrese în combaterea excesului de greutate și a obezității în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani”. Mai mult decât atât, aceștia consideră că motivul major al lipsei de progres este conflictul global în care ne aflăm.
„Un angajament reînnoit față de multilateralism, față de prevenire și diplomație este esențial”, potrivit secretarului general al ONU, António Guterres.
Peste 2 miliarde de persoane nu au acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente. În plus, între 83 și 132 de milioane de oameni riscă să fie subnutriți în 2020 din cauza efectelor pandemiei de coronavirus.
Estimările privind câți bani ar fi nevoie pentru a pune capăt foametei în lume variază de la 7 miliarde dolari la 265 miliarde dolari pe an. De ce o sumă atât de mare? Pentru că experții nu sunt de acord cu privire la modul de a pune capăt foametei în lume.
Foametea are multe cauze: vreme rea, focare de boli, dăunători, război, scăderea prețurilor la culturi, creșterea prețurilor la alimente, salarii mici sau șomaj. Altfel spus, nici o soluție nu le poate aborda pe toate, iar malnutriția la nivel global se poate combate de fiecare comunitate în parte.
Țările cu cel mai mare procent de oameni subnutriți (așa cum a fost raportat pentru anii 2016-2018 de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) sunt: Republica Africa Centrală – 59,6%, Zimbabwe – 51,3%, Haiti – 49,3%, Coreea de Nord – 47,8%, Zambia – 46,7%.
Cea mai bună modalitate de a ajuta la eliminarea foametei în lume este o donație către organizațiile care au ca scop combaterea malnutriției. Aceste organizații au oameni care lucrează în zonele devaforizate. Donațiile în numerar le oferă flexibilitatea de a livra ceea ce este necesar, fie că este vorba de construirea unei aplicații care să ajute fermierii să-și vândă culturile la prețuri mai mari sau ceva la fel de simplu ca și cumpărarea semințelor.
Foto: Pexels.com