Cât aur mai este pe pământ? Cât a fost extras deja?

de: Ana-Maria
11 02. 2021
Aur

În anul 2016, arheologii care lucrau într-un sit de săpături din Bulgaria au dat peste o descoperire minusculă, dar semnificativă: o mărgeluță de aur cu un diametru de aproximativ o jumătate de centimetru, despre care oamenii de știință cred că ar putea fi cea mai veche piesă de bijuterii de aur rafinate descoperite vreodată, datând din anul 4600 î.Hr.

Această descoperire are o semnificație nu doar pentru oamenii de știință, ci și pentru investitori. Pur și simplu, înseamnă că oamenii exploatează și rafinează aurul de mai bine de 6.600 de ani. Și dacă este adevărat, investitorii de aur s-ar putea întreba: După șapte milenii de exploatare, cât de mult aur rămâne în lume pentru a fi descoperit, exploatat și rafinat în viitor?

Cât aur s-a extras deja?

Grupul de comerț din industrie The World Gold Council estimează că, de la prima topire a aurului, oamenii au exploatat aproximativ 77% din rezervele globale recuperabile. Și pentru că aurul este practic indestructibil, cea mai mare parte a acestui aur extras este încă aici astăzi sub formă de bijuterii, monede de aur, lingouri de aur și electronice (aurul este un bun conductor electric).

Interesant este că majoritatea acestui aur a fost extras abia în ultima jumătate de secol. Aurul a fost considerat valoros și a fost folosit atât ca bijuterii, cât și ca monedă pentru cea mai mare parte a istoriei lumii înregistrate, care se întinde pe mai mult de 7.000 de ani. Într-adevăr, aproximativ 50% din tot aurul a fost extras din 1967, iar 80% din tot aurul adus vreodată deasupra solului a fost extras din 1910.

Cât aur mai este pe pământ?

World Gold Council estimează că rezervele rămase la nivel mondial se ridică la doar 30% din ceea ce a fost deja exploatat, 54.000 de tone metrice de aur în concentrații suficiente și îngropate la adâncimi suficient de accesibile, pentru a fi exploatate la un cost rezonabil.

La recentele producții globale de aproximativ 3.100 de tone metrice pe an, asta înseamnă că, în mai puțin de 20 de ani, toate rezervele de aur recuperabile din întreaga lume sau cel puțin cele care pot fi recuperate la un cost rezonabil s-ar putea epuiza.

Foto: Pexels.com