În București, de la 1 august 2021 se scumpeşte transportul cu tramvaiul, autobuzul și metroul. Astfel, o călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei (60 de euro cenți). Două călătorii cu metroul vor costa 6 lei, iar 10 călătorii 25 de lei. Totuși, cât costă transportul cu metroul în alte capitale europene?
În Lisabona, capitala Portugaliei, o singură călătorie cu metroul costa în anul 2019 1.45 euro. În Atena, capitala Greciei, pentru o călătorie cu metroul un elen va scoate din buzunar 1.40 euro. În Budapesta (Ungaria) pentru același serviciu un cetățean va plăti 1 euro la fel ca și în Varșovia (Polonia).
O singură călătorie cu metroul din Tallin, Estonia, este tot un euro, iar în Praga, aproximativ 0.90 euro. 1.60 de leva plătesc bulgarii care trăiesc în Sofia pentru o călătorie cu metroul, adică 4 lei românești.
Doar la Moscova, Kiev și Minsk, transportul subteran este mai ieftin ca la București. Rușii plătesc aproximativ 2.5 lei pentru o călătorie, iar locuitorii belaruși cam un leu (0,32$). La fel și cei din Kiev, numai 0,32$ călătoria.
La polul opus, cele mai scumpe orașe europene din punct de vedere al transportului public, sunt, în ordine: Monaco, Reykjavik (Islanda), Dublin (Irlanda), Amsterdam(Olanda), Londra (UK), Paris (Franța), Copenhaga (Danemarca) și Helsinki (Finlanda).
De exemplu, o oră de călătorie în Amsterdam costa 3,20 de euro. În Londra, în zona centrală, o călătorie cu metroul ajunge și la 5,5 lire sterline. La Madrid, spaniolii și turiștii plătesc 1.50 euro pentru o călătorie cu metroul.
*prețurile pentru anul 2019
Metrourile din București sunt extrem de aglomerate, mai ales la orele de vârf, atunci când mulți călători rămân pe peron, întrucât nu se mai pot urca în tren.
Conform datelor oficiale, metrourile din București transportă în jur de 600.000 de oameni pe zi. 300.000 dintre aceștia se înghesuie în fiecare zi în trenurile de metrou care străbat cei 18 kilometri dintre Berceni (sudul Bucureștiului) şi Pipera (nordul Capitalei).