Cât costă în 2023 un weekend la mare în Bulgaria, comparativ cu România?

02.06.2023
Cât costă în 2023 un weekend la mare în Bulgaria, comparativ cu România?

Sezonul estival începe odată cu venirea verii. Astfel că, 1 iunie este momentul de start pentru majoritatea concediilor, iar o vorbă din popor spune că toate drumurile duc la mare. Stațiunile de la Marea Neagră sunt aproape de casă, iar prețurile sunt accesibile. Cât costă să petreci un weekend la mare la vecinii din Bulgaria, comparativ cu România?

Cât costă să te duci la mare în România?

mare

Pentru a ne raporta corect la prețuri, vom alege să calculăm perioada de mijloc a sezonului. Finalul lunii iulie reprezintă vârful turismului la mare. Ambele țări, atât România, cât și Bulgaria, au zeci de stațiuni care surprind oaspeții de fiecare dată.

Vom alege două localități și vom face comparații între prețul drumului cu mașina, costul cazării pentru 2 nopți, dar și cât ar trebui un turist să scoată din buzunar pentru mâncare timp de trei zile. Pentru România ne vom raporta la stațiunea Costinești, un loc popular printre tineri. Pentru Bulgaria, vom calcula prețurile pentru stațiunea Albena, populară atât printre turiștii români, cât și pentru alte naționalități.

Astfel că, pentru o călătorie cu mașina de la București la Costinești trebuie să parcurgi un drum de 240 de kilometri, într-un timp de 2 ore și jumătate. Pentru acest traseu, tur-retur, sunt necesari 340 lei pentru combustibil.

Cazarea reprezintă al doilea aspect al vacanței. Raportat la weekendul din perioada 15-17 iulie, în Costinești, la un hotel de 3 stele, prețul mediu este de 650 lei. Costul mâncării îl vom calcula la două mese pe zi la restaurant/terasă. Prețul mediu pe zi pentru două persoane în Costinești este de 280 lei, iar pentru trei zile se ajunge la un total de 840 lei. La finalul vacanței reiese că pentru un weekend în România, un turist trebuie să achite pentru transport, cazare și mâncare nu mai puțin de 1.800 lei.

Cât costă același weekend în Bulgaria?

Pentru analiza weekendului la mare în Bulgaria trebuie luate în considerare mai multe aspecte. În primul rând, distanța este mai mare. Totodată, trebuie achitată vigneta bulgară, iar toate prețurile vor fi calculate în leva și transformate în lei.

Astfel că, drumul de la București până la Albena, cu trecerea vămii pe la Giurgiu – Ruse, va fi de 294 de kilometri, care pot fi parcurși în nu mai puțin de 4 ore. Pentru cei aproape 300 de kilometri, va trebui să achităm aproximativ 450 de lei pentru combustibil. Vigneta vecinilor bulgari pentru weekend costă aproximativ 30 de leva, care înseamnă 77 de lei.

Pentru cazare ne vom raporta la aceeași perioadă, respectiv 15-17 iulie 2023. Prețul mediu unei cazări în această stațiune este de 1.300 lei, în regim All-inclusive. Acest lucru înseamnă că avem parte de piscină și mai multe mese, dar și diverse spectacole oferite de către hotel.

În cazul în care se dorește părăsirea hotelului pentru a se mânca la restaurant, prețul mediu zilnic pentru două persoane în Albena este 87 de leva, care înseamnă 220 de lei, adică 660 de lei pentru trei zile. La finalul weekendului, observăm că avem două alegeri pentru Bulgaria. Prima variantă: mesele să fie luate doar la hotel. Cea de-a doua variantă este aceea de a mânca la alte restaurante din stațiune.

Pentru prima variantă, avem un preț mediu de 1.800 de lei, iar pentru a doua variantă avem aproximativ 2.500 de lei, semn că anul acesta este de preferat, din punct de vedere economic, o vacanță în România.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot