Cât costă să divorțezi? Ce acte sunt necesare?
Căsnicia înseamnă iubire, ajutor reciproc și un sprijin moral care nu poate fi găsit decât în acea persoană specială. Ce te faci în momentul în care nevoile tale și ale celuilalt nu mai pot fi satisfăcute, iar certurile devin din ce în ce mai dese? Care sunt costurile să divorțezi în România? De ce acte este necesar pentru a te prezenta în fața notarului?
Cât poate costa să divorțezi în România?
Divorțul reprezintă soluția finală de a rezolva problemele unei căsnicii care pare să fi eșuat. Din nenumărate motive, oamenii aleg să se despartă de persoana căreia i-au jurat iubire eternă. Fie că intervine o a 3-a persoană sau nevoile reciproce nu mai sunt satisfăcute, separarea pare a fi un răspuns potrivit. Acest lucru se complică în momentul în care sunt implicați copii, partajul fiind și mai complicat. Odată luată decizia de a divorța, demersul juridic înseamnă multe hârtii și schimbări de acte oficiale, precum buletinul.
Costurile pot fi diferite în funcție dacă sunt implicați copii. Pentru o familie formată doar din cei doi membrii, onorarul avocatului este cuprins între 1000-1500 lei. Pentru judecata cererii de divorț este necesară plata taxei de timbru, care variază între 50-250 lei.
Astfel spus, de aici, procesul poate fi mai lung sau mai scurt în funcție dacă divorțul se face prin acord sau dezacord. Prima variantă este cea mai comună, când ambii foști parteneri doresc să-și închidă socotelile unul cu celălalt. Nu durează mai mult de trei luni, iar costurile sunt mai mici.
În cazul unui divorț în care doar o persoană dorește, lucrurile se complică. Instanța de judecată poate soluționa cererea și un posibil partaj. Timpul de litigiu poate depăși chiar și un an.
Ce acte sunt necesare pentru divorț?
În prezent, separarea se poate realiza atât la tribunal, cât și la notar, pe cale amiabilă. Pentru a soluționa în fața unui notar, cele două persoane trebuie să se prezinte fizic cu mai multe acte:
- Actele de identitate ale soților
- Certificatele de naștere
- Certificatul de naștere în original
- Certificatul de naștere al copilului minor rezultat din căsătorie (dacă există acest caz)
După ce actele sunt predate notarului, se înregistrează o cerere de divorț, în care se acordă un timp de reflecție de 30 de zile.
Foto: Depositphotos.com