În anul 1999 salariu mediu net pe economie ajunsese la 1,5 milioane de lei, adică 99 de dolari sau 93 de euro. Drept urmare și piața imobiliară a cunoscut boom economic, iar prețurile apartamentelor au crescut de la an la an ajungând la nivelul din prezent.
Cât costa un apartament în București în anul 1990? Ce afacerist a luat 5 apartamente cu 1.500 de dolari bucata?
România anului 1990 este total schimbată față de cea a anului 2021. În ciuda faptului că țara noastră s-a dezvoltat sinuos, evoluția se poate vedea cu ochiul liber. Au apărut mașinile străine și produsele de import, tehnologia este la tot pasul, iar piața imobiliară a atins cote record de la un an la altul.
Căderea comunismului a dus la o serie de schimbări în România. Trecerea de la o societate controlată de stat la una capitalistă s-a făcut haotic, iar prețul caselor și apartamentelor a început să crească odată cu mărirea salariului minim pe economie.
Cât costa un apartament în București în anul 1990?
În anul 1990 salariu mediu net pe economie era undeva în jur de 150 de dolari. Multe tranzacții, în acea vreme, se făceau în mărci și dolari, euro apărând câțiva ani mai târziu. Din păcate, inflația de peste 200% făcea ca banii românilor să nu aibă nicio valoare.
Cu toate că din 1990 până în 1992 veniturile românilor au crescut de cinci ori, un salariu mediu net însemna în 1992 doar 65 de dolari faţă de 150 de dolari în 1990. Așadar, un apartament în anul 1990 costa între 5.000 și 7.000 de dolari în București. Prețul acestuia era influențat și de zona în care se găsește, dar și dacă a fost construit înainte de 1977, când a avut loc marele cutremur, sau după.
Cei care locuiau în apartamente puteau să le cumpere
În timpul comunismului, majoritatea oamenilor locuiau în apartamentele deținute de stat și foarte puțin le aveau cumpărate. După Revoluție, toți cei care trăiau în aceste apartamente aveau dreptul să le achiziționeze.
Un apartament de 3 camere având o suprafaţă de 65 de metri pătraţi , la tariful I costă 150 mii lei, iar la tariful II 167 mii lei. Pentru spaţiul în plus sau în minus se adaugă sau se scade la fiecare metru pătrat 2400 lei, respectiv 2500 lei. La preţul stabilit se mai aplică o corecţie de nivel, în funcţie de etajul la care este situat apartamentul (…) Este o noutate că din preţul iniţial se scade uzura apartamentului (…). Cele centrale vor fi cu 10 la sută mai scumpe, iar cele mărginaşe cu 10 la sută mai ieftine, spunea acum 30 de ani Octavian Orăviţean, directorul de atunci al Oficiului de Vânzare a Locuinţelor, potrivit tion.ro.
În prezent, piața imobiliară este la alt nivel, iar prețul apartamentelor nu se justifică, având în vedere că salariu minim net pe economie nu depășește nici măcar 300 de euro. Astăzi, prețul pe metru pătrat depășește 1200 de euro în București.
O casă în Marea Britanie, 10-15 apartamente în București
Prețul mediu al unei case din Marea Britanie la sfârșitul anilor ’90 era de aproximativ 91.000 de lire sterline. Cu alte cuvinte, dacă un britanic risca în anii ’90, își vindea casa și venea în București, și-ar fi putut cumpăra nu mai puțin de 10-15 apartamente în Capitala României. Totuși, în ’90 existau apartamente și mai ieftine, iar acest lucru a fost dezvăluit recent de afaceristul Mohammad Murad care a speculat bine momentul. „Pe 31 decembrie 1989 am dat anunț în ziar, în România Liberă, în care am spus că vreau să cumpăr un apartament în București, erau ieftine. Și am cumpărat 5 apartamente la 1.500 de dolari bucata”, a povestit afaceristul libanez Mohammad Murad pentru Libertatea.
Foto: bucurestiulmeudrag.ro