Cât de apropiați erau verișorii Mihai I și Regina Elisabeta?
Europa este o regiune a regalității. Majoritatea statelor de pe bătrânul continent au avut la un moment dat în istoria lor o casă regală. Cea mai cunoscută și longevivă este cea a Marii Britanii. Casa Regală a României are legături strânse cu cea a Marii Britanie, mai apropiate decât ne-am fi așteptat. Cât de apropiați erau verișorii Mihai I și Regina Elisabeta?
Regina Victoria, supranumită „bunica Europei”
Cea mai mare moștenire a Reginei Victoria a Marii Britanii a fost crearea unei legături familiale în întregul continent. La începutul Primului Război Mondial, cei mai importanți lideri politici erau verișori. Regele George al V al Marii Britanii, Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei și Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei erau înrudiți direct prin legăturile de sânge lăsate de Regina Victoria.
La finalul vieții, Regina Victoria avea 9 copii și 42 de nepoți, lucru care a transformat-o rapid în una dintre cele mai puternice personalități ale lumii, luând în considerare că datorită ei, casele regale ale Germaniei, Rusiei, Greciei, României, Suediei, Norvegiei și Spaniei sunt înrudite direct.
- Prințesa Victoria Adelaide Mary Louise. S-a căsătorit cu viitorul Împărat al Germaniei. Fiul lor a devenit Kaiserul Wilhelm. Fiica lor, Sophie a devenit regină a Greciei;
- Prințul Albert Edward Wettin. A devenit Regele Edward al VII al Marii Britanii;
- Prințesa Alice Maud Mary. S-a căsătorit cu Prințul Ludwig de Hesse. Fiica lor, Alexandra s-a căsătorit cu viitorul Țar Nicolae al II-lea al Rusiei;
- Prințul Alfred Ernest Albert. S-a căsătorit cu Marea Ducesă Maria, fiica Țarului Alexandru al II-lea. Descendenții săi fac parte din familia regală română;
- Prințesa Helena Augusta Victoria. S-a căsătorit cu Prințul Frederick Christian de Schleswig-Holstein;
- Prințesa Louise Caroline Alberta. S-a căsătorit cu un om de rând, care mai târziu a devenit guvernatorul general al Canadei;
- Prințul Arthur William Patrick. S-a căsătorit cu Prințesa Prusiei;
- Prințul Leopold George Duncan. A murit la vârsta de 30 ani de hemofilie;
- Prințesa Beatrice Mary Victoria. S-a căsătorit cu Prințul de Battenberg și i-a transmis hemofilia fiicei sale, care a ajuns în gena familiei regale spaniole.
Cât de apropiați erau verișorii Mihai I și Regina Elisabeta?
Regele Mihai I al României a fost fiul Principelui Carol și al Prințesei Elena. Din partea tatălui, era nepot al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Din partea mamei, era nepot al Regelui Constantin al Greciei.
Conform arborelui genealogic, acesta a fost stră-strănepot al Reginei Victoria, pe filieră maternă și paternă. Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-ea și Regele Mihai I au fost verișori de gradul al III-lea. Relațiile dintre cei doi au fost foarte strânse. Regele român și-a cunoscut viitoare soție la nunta Reginei Marii Britanii. Principesa Margareta a studiat la Edinburgh, unde s-a apropiat de viitorul Rege Charles.
Cei doi monarhi s-au reîntâlnit la nunta dintre Principele Charles și Lady Diana. Iar mai târziu, în 2002, cuplul regal român participă la funeraliile Reginei-mamă a Marii Britanii. În 2012, Regele Mihai I participă la evenimentul jubileului de diamant al Reginei Elisabeta. Este fotografiat în partea dreaptă a reginei, semn de apropiere familiară.
„(…) Cei doi s-au născut în același an, 1921 și au copilărit împreună. Majoritatea vacanțelor le-au petrecut la mare.”
„O perioadă a și locuit în Marea Britanie. (…) relațiile între cele Familia Regală Britanică și Familia Regală a României au devenit cât se poate de intime” – a spus istoricul Tudor Vișan-Miu.
Foto: Româniaregală.ro & Ego.ro