Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

03.05.2023
Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii pe care oamenii le au. În România, se estimează că peste 30% dintre adulți fumează, creând o problemă de sănătate și mediu. De-a lungul timpului, medicina a încercat să apară cu diverse remedii anti-fumat, multe dintre ele neavând succes printre consumatori. Care sunt cele mai eficiente metode pentru a te lăsa de fumat?

Cum te poți lăsa de fumat?

fumat

Istoria fumatului se întinde până în preajma anilor 5.000 î. Hr. Originile tutunului sunt Munții Anzi din Peru și Ecuador. De-a lungul timpului, plăcerea fumatului a cuprins întreaga Planetă, unele țări făcând o imagine de țară din țigări. În Europa, țara care consumă cele mai multe țigări este Serbia. Se estimează că peste 40% din populația activă fumează tutun.

Viciul țigărilor este unul care le face viața grea atât consumatorilor, cât și specialiștilor din sănătate. Deși este greu să oprești un consumator din a mai fuma, există totuși câteva metode care în timp și-au dovedit eficiența:

Din păcate (sau din fericire), cea mai sigură metodă anti fumat trebuie să fie reprezentată de psihicul uman. Fie că sunt prescrise medicamente sau se cumpără plasturi, creierul trebuie să fie cel care împinge dorința de a respinge țigările. Muzica, plimbările sau alte activități pot distrage intenția de la a fuma. Stresul este principalul motiv pentru care oamenii se apucă de fumat.

Ce boli sunt asociate cu țigările?

Fumul de țigară este foarte nociv pentru sănătatea personală, dar și a celor pasivi. Rata mortalității pentru fumători este de 3 ori mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Principalele complicații medicale pe care țigările le pot cauza sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot