Cât de lungă este granița dintre Mexic și SUA? Cam cât toată Europa…
Relațiile diplomatice dintre Mexic și Statele Unite ale Americii nu au fost întotdeauna cordiale. Cele două state vecine au o istorie îndelungată, plină de conflicte. SUA a fost întotdeauna țara mai bogată, unde drepturile și libertățile cetățenești sunt respectate. Mexicul, pe de altă parte, a suferit la acest capitol, iar economia acesteia a avut carențele ei, foarte mulți cetățeni mexicani fugind ilegal în SUA în căutarea unei vieți mai bune.
Traversarea ilegală a graniței de către mexicani a reprezentat una din problemele importante ale americanilor, zona fiind întărită de-a lungul timpului cu oameni ai legii în punctele importante. Cu toate acestea este imposibil de supravegheat în cel mai mic detaliu o frontieră atât de mare, precum cea dintre SUA și Mexic. Trebuie precizat că granița dintre cele două țări este atât de lungă încât, în linie dreaptă, este cât toată Europa. Pentru a stopa migrația, fostul președinte Donald Trump a propus construirea unui zid între cele două țări, însă ideea nu a fost dusă până la capăt.
Care este istoria graniței dintre SUA și Mexic?
De-a lungul timpului, granița dintre SUA și Mexic a reprezentat un motiv de dispută între cele două țări. O bună parte din teritoriul Statelor Unite ale Americii a fost pământ mexican la un moment dat. Granița a fost stabilită pentru prima dată în Tratatul Adams-Onís din 1819 dintre SUA și Spania, care specifica o frontieră în vecinătatea marginii de vest a bazinului hidrografic al râului Mississippi. Mexicul și-a câștigat independența față de Spania în anul 1821, iar granița a fost reafirmată în Tratatul de Limite din 1828.
În anul 1846, Mexic s-a aflat în război cu Statele Unite ale Americii pentru controlul teritoriilor cunoscute azi ca Texas și California. Conflictul a fost câștigat de americani care au stabilit granița cunoscută și în ziua de astăzi. Frontiera terestră dintre Mexic și SUA se întinde pe 3.145 de kilometri, la care se adaugă granițele maritime: 29 de kilometri în Oceanul Pacific și 19 kilometri în Golful Mexic.
Ca urmare a pierderii războiului din 1846 în fața Statelor Unite ale Americii, Mexicul a cedat 55% din teritoriul său de la acea vreme, inclusiv statele actuale California, Nevada, Utah, New Mexico, cea mai mare parte din Arizona și Colorado și părți din Oklahoma, Kansas și Wyoming.
Foto: Wikipedia.org