Vă vine să credeți sau nu, la nivel mondial, 90% dintre adulți consumă cofeină într-o formă sau alta. În ultimii ani, însă, din cauza consumului excesiv al celui mai consumat „drog” din lume au fost înregistrate milioane și milioane de decese.
Așadar, dacă se întâmplă să fiți o persoană care iubește cafeaua și băuturile energizante, poate doriți să știți ce cantitate din aceste băuturi ar trebui să consumați într-o singură zi pentru a nu a avea probleme de sănătate. Cu alte cuvinte, ce doză de cofeină putem să consumăm liniștiți astfel încât riscul de a muri subit să fie cât mai mic?
Câți litri de cafea ar fi fatali pentru organism?
Specialiștii avertizează că o persoană poate muri în cazul în care ar bea între 80 și 100 de cafele una după alta, ceea ce ar însuma 18 de litri de cafea. Chiar dacă cineva ar putea să consume atât de multă cafea, ar însemna că ingerează între 10 și 20 de grame de cofeină pură, cantitate care poate fi letală, informează Livescience.com.
Tocmai pentru că este foarte periculoasă, dar şi din cauză că este consumată în cantităţi foarte mari, cofeina ar trebui reglementată, susţin experţii. Dr. Jack James, şeful departamentului de psihologie din cadrul Universității din Reykjavik, este de părere că acest stimulent determină apariţia deceselor premature şi că „puterea sa de a ucide” este în momentul de față subestimată.
Mai mult, Dr. James s-a declarat îngrijorat de faptul că substanţa este adăugată în băuturile alcoolice, în băuturile energizante și chiar în medicamentele pentru răceală. Ca o consecință, oamenii consumă fără să realizeze mai multă cofeină, ceea ce le poate pune în pericol sănătatea.
Nu, cofeina nu ne ajută să slăbim!
Medicii ne recomandă să consumăm zilnic cel mult două-trei cafele, echivalentul a doar 300 de miligrame de cofeină. Spre exemplu, cea mai mare cantitate de cofeină se consumă în Finlanda, unde un adult consumă zilnic în medie 400 de miligrame. Următoarele țări pe listă sunt Suedia, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Germania, Austria și Elveţia.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante informații despre cafea și cofeină pe care, cu siguranță, nu le știați, informații preluate de pe Factretriever.com:
Cuvântul cofeină vine din germanul Kaffe, care în limba română înseamnă… cafea.
Cofeina nu a fost adusă în Europa de cafea sau de ceai așa cum ați fi tentați să credeți, ci de ciocolata pe care spaniolii o aduceau din America de Sud traversând Oceanul Atlantic.
În timpul Primului şi Celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii transportau cofeina sub forma unor tablete pe care le foloseau pentru a combate extenuarea.
În afara cafelei și a ceaiului există în jur de 60 de plante care conţin cofeină.
Femeile metabolizează cofeina mai repede cu 25% decât bărbații, asiaticii metabolizează cofeina mai încet decât europenii.
Cofeina îşi face efectul după 15-20 de minute și durează între 8 şi 14 ore, în funcție de sexul, vârsta şi greutatea fiecărei persoane.
Consumul de cafea ajută la diminuarea riscului de diabet de tip II şi de afecţiuni ale inimii.
Fumătorii metabolizează cofeina cu 50% mai repede decât nefumătorii.
Un singur gram de cofeină, adică echivalentul a 5-6 ceşti de cafea, poate produce insomnie, oboseală, confuzie, febră, bătăi ale inimii neregulate. Intoxicaţia severă poate cauza greaţă, convulsii şi chiar hemoragie gastro-intestinală.
Cofeina poate crește ușor metabolismul, dar nu există suficiente dovezi care să arate căne ajută să slăbim.
Pediatrii avertizează că 73% dintre copii şi adolescenţi consumă zilnic cofeină. Copiii şi părinţii nu sunt conştienţi de faptul că găsim cofeină și în acadele, jeleuri şi chiar gumă de mestecat.
Cofeina poate face o persoană în stare de ebrietate să fie mai atentă, dar nu inversează nici un efect cognitiv negativ al alcoolului. De fapt, cofeina poate fi periculoasă deoarece poate face ca o persoană aflată în stare de ebrietate să se simtă capabilă să gestioneze situații periculoase.
Specialiștii atrag atenția că cei care beau cel puțin o ceașcă de cafea pe zi au o rată de sinucidere cuprinsă între 20% și 36%, iar cei care beau mai puțin de o cană zilnic au o rată de peste 36%.
În anul 1732, Johan Sebastian Bach a compus „Cantata cafelei”, care sărbătorea deliciile cafelei în viața unei tinere mirese. La vremea respectivă, cafeaua era interzisă femeilor fertile de teama de a nu deveni infertile.
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot