În mediul online a circulat o fotografie care arată două păsări, una probabil moartă. În descrierea fotografiei se afirmă că guma de mestecat aruncată pe jos arată ca pâinea, iar dacă păsările o mănâncă, ele mor lent și sigur.
În primul rând, imaginea afișată nu are nimic de-a face cu moartea unei păsări din cauza unei bucăți de gumă aruncată. Face parte dintr-o secvență de fotografii mult difuzate din 2009. Rândunica, de fapt a refuzat să-și abandoneze partenerul după ce a fost lovit de o mașină și ulterior a murit.
În ceea ce privește problema ingerării de gumă aruncată, specialiștii în ornitologie au abordat această întrebare încă din anul 2009 și au declarat orice deșeuri aruncate pe jos pot prezenta un pericol pentru păsări.
Mai mult de atât, aceștia au spus că guma de mestecat, în sine, nu este și nu ar fi o substanță fatală pentru păsări. Cu toate acestea, o pasăre foarte mică nu ar putea să mănânce o bucată foarte mare de gumă. Evident, acest lucru nu se știe niciodată și orice lucru suficient de mare s-ar putea bloca pe căile respiratorii, fie că este vorba de pasăre sau de om, devenind astfel o problemă.
Păsările, de obicei nu mănâncă ceea ce nu pot ciuguli ușor. Există posibilitatea să încerce o dată sau de două ori, însă își vor da seama că nu este ceva ce vor să mănânce.
Însă un institut american pentru protecția animalelor și a vieții sălbatice a elaborat un studiu din care rezultă că, în fiecare zi, în lume mor până la câteva mii de păsări, din cauza gumei de mestecat aruncate pe jos.
Conform descopera.ro, puii şi juvenilii vrăbiilor şi al ciorilor sunt lipsiţi de experienţă și încearcă să înghită orice lucru care pare o sursă de hrană. În acest caz, păsările confundă guma mestecată şi aruncată cu bucăţi de pâine sau pur și simplu, sunt atrase de gustul şi mirosul aromat al gumei.
Oamenii mestecă gumă în diferite forme de mii de ani. Gumele de mestecat erau făcute din seva copacilor. Cu toate acestea, cele mai multe gume de mestecat moderne sunt fabricate din cauciuc sintetic.
Cercetătorii au identificat peste 1.600 specii de bacterii, acesta fiind o adevărat sursă de microbi periculoși. Așadar, singura modalitate de a ne proteja pe noi înșine și de a proteja mediul înconjurător este de a arunca în mod responsabil şi corespunzător guma de mestecat.