Cât de puternic este acidul gastric? Ce poate dizolva?
Organismul uman este unul complex, ale cărui mistere nu au fost descifrate complet, nici până în prezent, de oamenii de știință. Acidul gastric a fost îndelung analizat de medicina modernă și de felul cum corpul îl produce. Potrivit specialiștilor, acesta trebuie să fie, întotdeauna, la un nivel optim, altfel pot apărea grave probleme de sănătate. Totuși, cât de puternic este acidul gastric și ce poate dizolva? Fier? Pietre?
Ce este acidul gastric?
Acidul gastric mai este numit și suc gastric și este un lichid secretat la nivel stomacal, alcătuit dintr-un amestec de compuși, precum acid clorhidric, clorură de potasiu și clorură de sodiu. Rolul acestuia este unul dintre cele mai importante din organismul uman, fiindcă ajută la procesul de digestie al proteinelor. Astfel, activează enzimele digestive și pregătește o parte din proteinele ingerate cu scopul de a fi degradate de către aceste enzime.
Cum funcționează sucul gastric?
Sucul gastric este produs în stomac de către celulele parietale. Corpul uman foloseşte sarea, descompunând-o în acid clorhidric şi bicarbonat de sodiu. Drept urmare, acidul clorhidric îndeplinește funcția de a „steriliza” hrana și de a ioniza mineralele, obligând pepsina să descompună proteinele din alimente.
Trebuie specificat faptul că o cantitate mai mică de suc gastric în stomac, dar și o cantitate mai mare pot provoca probleme de sănătate. Astfel, dacă organismul uman nu produce destul acid gastric pot fi declanșate anumite procese care pot duce la pneumonie, apendicită, abcese, afecţiuni ale bilei și pancreasului, putând ajunge până la pietre la bilă sau diabet.
De cealaltă parte, o cantitate prea mare duce la senzații neplăcute precum cele de arsură, greață, pierderea poftei de mâncare, gaze intestinale, dureri abdominale și regurgitari. Dacă nu se iau măsuri și nu se încearcă remedierea problemei pot apărea probleme grave de sănătate, precum: ulcerul, gastrita, reflux gastroesofagian, etc.
Cât de puternic este acidul gastric?
În urma unor studii, făcute în laborator, s-a descoperit că acidul gastric din stomac este atât de puternic încât poate topi o lamă de ras sau anumite oase mai puțin dure. Este incredibil așa ceva. Cu toate acestea, organismul uman rezistă acidului clorhidric din stomac, fiindcă celulele se multiplică mai repede decât poate el distruge. Un fenomen complex cunoscut mai mult de doctori decât de oamenii obișnuiți.
Potrivit specialiștilor în sănătate, acidul gastric din stomac scade, în jurul vârstei de 60 de ani, cu până la 75% faţă de cantitatea pe care o producea în jurul vârstei de 20 de ani. De aceea, este nevoie de anumite pastile pentru a regla nivelul acestuia.
Cum se descompune un șoarece în acid gastric?
Foto: Pexels.com și bzi.ro