Nașterea este unul dintre cele mai frumoase lucruri de pe pământ, însă și unul dintre cele mai dureroase. Atunci când o femeie este gravidă primul lucru care îi va trece prin cap este: cât de dureroasă va fi nașterea.
Nașterea unui copil, din iubire, este cea mai mare creație a unui cuplu. Efortul din partea tatălui este minim, însă mama va trece prin transformări fizice și chimice care o vor pune la grele încercări.
Deși, dorința de a-și vedea copilul este foarte mare, travaliul este momentul de groază pentru femei. La fel ca orice alt lucru în viață și nașterea diferă de la femeie la femeie.
Dacă unele graviduțe au experimentat dureri minime, altele au acuzat șocul nașterii având dureri inimaginabile.
Există trei componente principale ale durerii în timpul nașterii:
Studiile internaționale arată că 20% dintre mamici au avut la naștere dureri minime, 30% au experimentat dureri suportabile, iar pentru 50% dintre mămici durerile au fost greu de suportat. Trebuie specificat faptul că unele femei suportă durerea mai bine decât altele.
Multe mămici au afirmat că nu nașterea în sine este dureroasă, ci contracțiile dinaintea ei. Nașterea este un proces natural, iar organismul este făcut să treacă prin această experiență cu brio.
Trebuie specificat că în ziua de astăzi există mai multe metode prin care să atenuezi durerea la naștere. Există cursuri în care gravidele pot învăța cum să se relaxeze, se poate face yoga, meditație, masaj etc.
Dacă, totuși, durerile sunt insuportabile se poate apela la anestezia epidurală care reduce intensitatea disconfortului.
Conform oamenilor de știință, corpul uman poate suporta o durere de pâna la 45 del (unitate de masurare a durerii), iar la nastere o mama simte o durere de circa 57 del (echivalentul a 20 de oase fracturate simultan).
Oamenii de știință au identificat câteva dureri care sunt mai puternice decât cele ale nașterii astfel: durerile de rinichi, o fractură osoasă, o durere acută de măsea. Evident, totul depinde de la caz la caz.
Foto: Pexels.com