Pământul a suferit, de-a lungul timpului, tot felul de schimbări, care au afectat viața de pe planetă. Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, pe Terra exista un singur supercontinent, numit de specialiștii în geologie „Pangeea”. Aproximativ acum 175 de milioane de ani acesta s-a rupt în bucăți, iar astfel au apărut continentele din prezent care sunt într-o continuă mișcare.
Viteza de mișcare a plăcilor tectonice este una lentă, însă, de-a lungul timpului, aceste viteze au crescut şi de 20 de ori față de mișcarea inițială. După ce au analizat datele seismice din întreaga lume și au construit un model, specialiștii în domeniu au descoperit că plăcile se mișcă în două faze distincte: una lentă și alta rapidă. În timpul fazei lente, crustele continentale, care pot avea o grosime puțin peste 32 de km, se întind puțin câte puțin, rămânând conectate, dar la un moment dat crește viteza de mișcare.
Un punct critic este atins atunci când legătura dintre cele două continente devine atât de slabă încât nu mai poate rezista forțelor care încearcă să o despartă. Această accelerație este direct legată de subțierea crustei, a declarat Dietmar Muller, geofizician la Universitatea din Sydney, pentru nytimes.com.
Potrivit specialiștilor în domeniu, continentele se mișcă cu aceeași viteză cu care cresc unghiile de la degetele mâinii. După ce Pangeea s-a rupt și au apărut continentele, acestea s-au îndepărtat unele de altele cu aproximativ un milimetru pe an, iar această situație a ținut în jur de 40 de milioane de ani.
Apoi, pentru o perioadă de 10 milioane de ani viteza a crescut la 20 de mm pe an, ceea ce este echivalentul a vitezei de creștere a unghiilor de la mâinii.
Conform definiției, continentele sunt vaste întinderi de uscat înconjurate total sau aproape total de oceane sau de mări, cuprinzând și unele insule sau arhipelaguri din vecinătatea lor. Pe Glob există 7 continente astfel: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia și Europa.
Există voci avizate care susțin că există, de fapt, șase continente, întrucât Europa nu este separată de Asia decât printr-o limită convențională și calculează cele două continente ca fiind unul singur: Eurasia.
Foto: Pexels.com