Corpul uman continuă să fie un mister chiar și în era tehnologiei. Încă din vremurile timpurii, oamenii de știință au avut curiozități despre modul în care funcționează corpurile noastre. Organe interne, țesuturi, celule sau oase, toate acestea au ceva în comun, sângele. Lichidul roșiatic este motorul prin care oamenii pot merge, gândi sau respira. Ce cantitate de sânge are un adult?
Sângele este cel mai important lichid din corpul uman. Funcția sa principală este de a transporta oxigenul către celule, fiind esențial pentru susținerea vieții. Cantitatea nivelului de sânge din corp variază foarte mult de diferiți factori. Vârsta, greutatea, înălțimea și chiar locul în care oamenii trăiesc pot să influențeze cantitate.
Interesant este faptul că bărbații tind să aibă un nivel mai ridicat de sânge decât femeile. Persoanele care trăiesc la altitudini mai înalte au cu aproximativ 2 litri mai mult în comparație cu cei care trăiesc la altitudini joase. Acest lucru este dat de faptul că pentru a trăi la o altitudine mare, este nevoie de mai mult oxigen din partea creierului.
Oamenii de știință estimează că volumul de sânge reprezintă aproximativ 7% din greutatea totală a corpului. Astfel că, un adult care are o greutate cuprinsă între 68-81 de kilograme, va avea aproximativ 4.7 – 5.5 litri de sânge. Iar un copil de 36 kilograme va avea aproximativ jumătatea din cantitatea de sânge a unui adult.
Nivelul și calitatea sângelui din corp sunt esențiale. Astfel că persoanele care donează sânge regulat reușesc să susțină un nivel al sănătății bune. Persoanele care donează reușesc să aibă sistemul cardiovascular la un nivel benefic, iar toate investigațiile medicale sunt gratuite.
Ce trebuie să faci în cazul unei hemoragii?
Hemoragiile sunt de două tipuri, interne și externe. În funcție de volumul de sânge pierdut, hemoragia se clasifică astfel:
În cazul unei hemoragii de nivel mic este nevoie aplicarea unei comprese peste plaga care sângerează. În cazul unei hemoragii de nivel mai mare, este nevoie urgent de contactarea medicului specialist, astfel este necesară intervenția medicului din ambulanță.
Foto: Depositphotos.com