Sarmalele reprezintă unul dintre preparatele culinare preferate de români, în special în zilele de sărbătoare. Această mâncare tradițională românească este gătită în mai toate casele oamenilor de pe aceste meleaguri și este apreciată de la copii până la adulți. Sarmalele nu pot fi consumate toate odată, fiind păstrate la frigider și mâncate și la altă masă sau în altă zi. Dar cât timp pot sta sarmalele la frigider fără să se strice?
Foarte mulți români când se gândesc la masa de sărbători își imaginează gustoasele sarmale. Acest preparat culinar este apreciat în toate regiunile țării, indiferent de vârstă. Sarmalele se gătesc de obicei în timpul rece, însă pot fi preparate și în restul anului, de aceea este bine să știm niște reguli clare de depozitare.
Potrivit specialiștilor în gastronomie, sarmalele pot fi ținute în frigider maxim o săptămână fără să se strice. După această perioadă nu este indicat să le mai consumați, fiindcă riscul de a face toxiinfecție alimentară crește semnificativ.
Foarte multe gospodine aleg să congeleze acest preparat culinar, însă și aici trebuie știute unele lucruri. Dacă sunt gătite sarmalele pot sta la congelator maxim 10 luni, dar în situația în care acestea nu sunt fierte ele nu pot rezista mai mult de 3-4 luni.
Așadar, sarmalele trebuie introduse în frigider imediat după ce au fost gătite și s-au răcit, altfel ele se pot strica. Este indicat ca sarmalele să fie păstrate într-o caserolă care se închide etanș înainte de a fi băgate în frigider. Sarmalele care nu au fost gătite și au fost păstrate în congelator ar trebui să fie dezghețate în frigider și nu la temperatura camerei.
Așadar, iată o modalitate simplă de a păstra sarmalele proaspete o perioadă cât mai îndelungată de timp. Este bine să respectați regulile de mai sus pentru a nu suferi toxiinfecții alimentare și a nu ajunge la doctor.
Foto: catine.ro